równość funkcji
Mihau: Jak sprawdzić czy dwie funkcje są równe? Muszą mieć tą samą dziedzinę, to wiem a co potem?
Mam dwie funkcje:
f(x)=|x+5| i g(x)=x+5
dziedziny te same, i co dalej?
11 gru 20:39
ijac: dwie funkcje są równe jeśli mają taką samą dziedzinę i dla tego samego argumentu przyjmują taką
samą wartość
11 gru 20:41
b.: te same dziedziny i te same wzory

tak mi się wydaje. to się tyczy na pewno funkcji
logarytmicznej wiec myśle ze innych również.
11 gru 20:42
ijac: f(−8)=|−8+5|=|−3|=3
g(−8)=−8+5=−3
więc te funkcje nie są równe
11 gru 20:42
ijac: mimo, że mają taką samą dziedzinę Df=ℛ
11 gru 20:43
Tayuya: Gówno prawda−,− jeśli funkcje maja tą samą dziedzinę, to są równe−,− Przynajmniej tak nam mówi
wykładowca
1 maj 14:27
Tomek: wystarczy troche pomśleć... one nie mogą być równe przeciez f(x) przyjmuje tylko wartości ≥0
a g(x) f(D)∊R czyli nie mogą być równe
1 maj 14:36
Dominik: sa rowne, jesli sa okreslone tym samym wzorem oraz maja takie same dziedziny.
1 maj 14:37
123:

Jak widać te funkcje nie są równe. Mają takie same dziedziny x ∊ ℛ ale mają różne zbiory
wartości funkcji (inaczej nie przyjmują dla tych samych argumentów tych samych wartości).
1 maj 14:42
Krzysiek: Funkcje zeby byly rowne musza miec ta sama dziedzine i wartosci obu funkcji sa sobie rowne dla
kazdej liczby z dziedziny
Do tayuya funkcja y= √x2 oraz y=x sa okreslone w zbiorze liczb R czyli maja taka sama
dziedzine.Czy a rownowartosciowe.Nie. poniewaz dla x=−1 wartoscia piewrszej funkcji jest
liczba 1 drugiej zas liczba −1
Wiec albo wykladowca sie pomylil albo Ty zle zrozumiales.
1 maj 15:45