ciagi
martuska: suma szostego i dziesiatego wyrazu ciagu arytmetycznego jest rowna 52, a roznica kwadratu
dziesiatego wyrazu i kwadratu szostego wyrazu jest rowna 624. Wyznacz pierwszy wyraz i
roznice tego ciagu. Podaj wzor na ogolny wyraz tego ciagu. oblicz ile poczatkowych wyrazow
tego ciagu daje w sumie 735.
12 gru 09:53
Johny:
a
6+a
9=52
(a
10)
2−(a
6)
2=624
| | 6,5(8−2r) | |
a1+5r+a1+8r=52 ⇒2a1+13r=52⇒2a1=52−13r⇒a1= |
| ⇒a1=3,25(8−2r) |
| | 2 | |
(a
1+9r)
2−(a
1+5r)
2=624
(3,25(8−2r)+9r)
2−(3,25(8−2r)+5r)
2=624
(26−6,5r+9r)
2−(26−6,5r+5r)
2=624
(26−6,5r+9r)
2−(26−6,5r+5r)
2=624
(26+2,5r)
2−(26−1,5r)
2=624
676+130r+6,25r
2−(676−78r+2,25r
2)
2=624
676+130r+6,25r
2−676+78r−2,25r
2=624
208r+4r
2−624=0
4r
2+208r−624=0 /:4
r
2+52r−156=0
gdzieś musiałem się pieprznąć.. ale jakos tak trzeba to rozwiązac
12 gru 11:06
Johny: √Δ=8
√62 wątpie aby taka delta wyszła.. jakie masz wyniki
12 gru 11:12
ewka: jeszcze nie mam ale zaraz sprobuje policzyc
12 gru 11:13
12 gru 11:15
martuska: mi delta wyszla 12688 to chyba cos nie tak
12 gru 11:22
martuska: dzieki
12 gru 11:23