rozwiąż równanie x^4-5x^3+8x^2-5x+1=0
Madzia: rozwiąż równanie x4−5x3+8x2−5x+1=0
11 gru 18:24
Godzio:
x
4 − x
3 − 4x
3 + 4x
2 + 4x
2 − 4x − x + 1 = 0
x
3(x − 1) − 4x
2(x − 1) + 4x(x − 1) − (x − 1) = 0
(x − 1)(x
3 − 4x
2 + 4x − 1) = 0
(x − 1)( (x − 1)(x
2 + x + 1) − 4x(x − 1) ) = 0
(x − 1)
2(x
2 + x + 1 − 4x) = 0
(x − 1)
2(x
2 − 3x + 1) = 0
| | 3 + √5 | | 3 − √5 | |
(x − 1)2(x − |
| )(x + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 + √5 | | 3 − √5 | |
x = 1 lub x = |
| lub x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 gru 18:28
Madzia: Dziękuje
11 gru 18:44
Gustlik: Najlepiej Hornerem − o wiele mniej kombinacyjna metoda:
Kandydatami są +−1:
1 −5 8 −5 1
1 1 −4 4 −1 0 ←
1 jest pierwiastkiem
W wyniku dzielenia przez (x−
1) otrzymujemy wielomian:
(x−
1)
(x3−4x2+4x−1)=0
Drugi raz schemat Hornera − rozkładam wielomian
(x3−4x2+4x−1):
1 −4 4 −1
1 1 −3 1 0 ←
1 jest pierwiastkiem dwukrotnym
(x−
1)
2(x2−3x+1)=0
Rozwiązuję funkcję kwadratową
(x2−3x+1)
Δ=(−3)
2−4*1*1=9−4=5
√Δ=
√5
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
Odp: x=1 (2−krotny) v x= |
| v x= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
12 gru 00:15
Godzio:
Wiedziałem, po prostu byłem pewien że tu będzie komentarz

Ja i tak pozostanę przy grupowaniu
12 gru 00:17
Gustlik: Godzio − daję sobie rękę obciąć, że jedna osoba na milion będzie w stanie wymyślec liczby, na
jakie trzeba rozbić współczynniki wielomianu, zwłaszcza stopnia wyższego niż 3. Szczerze
mówiąc − nawet mi by to zajęło trochę czasu, a co dopiero uczniowi. Owszem − w zapisie nieco
krócej, ale to bardzo czasochłonna metoda, dlatego podaję metodę szybszą i przede wszystkim
bardziej czytelna i przejrzystą. Schemat Hornera to moja ulubiona metoda rozwiązywania
wielomianów. Ulubiona bo prosta i zrozumiała dla uczniów. Pozdrawiam.
18 gru 02:00
Godzio:
No dobra, niech będzie, ale jak ktoś chce innym sposobem niż ja preferuje to niech napisze

jak ktoś ma chęci to na pewno rozpisze z dzieleniem wielomianu, a pamiętaj też że za dużo
uczniów tego schematu nie przerabia więc trochę to dla nich dziwne,
18 gru 09:52
Gustlik: Właśnie dlatego ja podaję ten sposób, aby uczeń kliknął sobie w odpowiedni link, poszperał i
załapał, o co chodzi, bo schemat Hornera to najprostsza metoda rozwiązywania wielomianów o
"nie pasujących" współczynnikach, których nie da sie pogrupować bez kombinowania z rozbijaniem
liczb. Szczerze mówiąc nawet mi by zajęło nieco czasu rozbijanie współczynników na takie, aby
można było podpasować i pogrupować np. parami czy trójkami, a tym bardziej przeciętnemu
uczniowi, który ma o wiele mniejszą wprawę w rozwiązywaniu zadań niż Ty czy ja. Dlatego podaje
ten sposób, aby uczeń mógł się nim zainteresować i zapoznać, bo na maturze jak rozwiąże
Hornerem i nie popełni błędu, to będzie miał zadanie zaliczne na maksymalną ilość punktów. Ja
jestem zwolennikiem szybkich, przejrzystych i przede wszystkim mało czasochłonnych metod, jak
najmniej kombinowania, bo z mojego doświadczenia wiem, że takie metody są łatwo "strawne" dla
uczniów. Choć w zapisie niektóre z nich są nieco dłuższe niż szkolne, ale ze względu na
przejrzystość − mniej czasochłonne. Taka metodą są np. stosowane przeze mnie proporcje do
obliczeń procentowych. Wiadomo, że sprzedawca chcąc obliczyć ile wynosi 80 % ceny 200 zł zrobi
tak: 0,8*200, wklepie to w kalkulator i nie będzie układał proporcji, ale nie każdy uczeń
zrozumie ten zapis, a zwłaszcza uczeń szkoły podstawowej czy gimnazjum, który jest dopiero
początkujacy w tej dziedzinie. Dodam, ze wielu licealistów też woli liczyć procenty
proporcjami, dlatego stosuję tę metodę, bo uczniowi mniej czasu zajmie ułożenie proporcji niż
zamiana procentu na ulamek i potem skracanie, a często uczniom myli sie np. kiedy się mnoży
przez 100 %, a kiedy dzieli, tymczasem w proporcji to wyjdzie automatycznie. Podobnie jest z
rozkładem wielomianów − Hornerem te współczynniki wyjdą automatycznie. Pozdrawiam.
18 gru 22:11