Z postaci kartezjańskiej na trygonometryczną - problem.
xyz: Witam
Problem tkwi w liczbach zespolonych. Z postaci kartezjańskiej na trygonometryczna.
Przyklad:
z = −2i
Mi wychodzi taki wynik:
z = 2(cos(3/2π) + isin(3/2π))
Natomiast w odpowiedziach jest:
z = 2(cos(−π/2) + isin(−π/2))
Może ktoś wyjaśnić dlaczego wychodzi inny wynik ?
11 gru 22:20
nikka: | | 3π | | π | | π | |
cos( |
| ) = cos(π+ |
| ) = −cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
podobnie sin...
tak mi się wdaje
11 gru 22:24
xyz: Jakieś własności ? Przeglądam dział liczb zespolonych ale czegoś takiego tam nie ma.
Poza tym nie można zostawić w takiej postaci z = 2(cos(3/2π) + isin(3/2π)) ?
11 gru 22:35
nikka: wydaje mi się, że to wynika ze wzorów redukcyjnych − jak w zwykłej trygonometrii
11 gru 22:40
aga116: xyz to jest to samo

popatrz na wykres, zreszta cos i sin to funkcja okresowa o okresie 2π,
11 gru 22:47
xyz: może ktoś podrzucić link do tych redukcji ?
aga116: czyli można zostawić bez tej redukcji ?
11 gru 23:29
aga116: tak
11 gru 23:47
11 gru 23:48
xyz: dziękuje wszystkim za pomoc

Przyznam, że jak patrze na te wzory redukcyjne to nie wiem ocb ale skoro może być bez redukcji
to tak będę zostawiała.
12 gru 00:02