ciągi
karola: zamiana wzoru rekurencyjnego na ogólny.. a1=1 a2=2. ... an+2=an+1 − an
11 gru 19:47
karola: błagam nie mam o tym pojęcia

bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem
11 gru 20:01
karola: MASZ DOŚĆ ZADAŃ Z KOMBINATORYKI


Tylko u nas zadania z ciągów
11 gru 20:04
Godzio: niezła reklama

tylko ciąg dziadowski
11 gru 20:08
karola: a pomożesz? proszę
11 gru 20:10
Godzio:
wciąż myślę
11 gru 20:11
karola: doszłam do tego
a3,a9,a15, ..=1
a4,a10,a16,...=−1
a5,a11,a17,...=−2
a6,a12,a18,...=−1
a7,a13,a19,...=1
a8,a14,a20,...=2
i nie wiem co dalej.
11 gru 20:23
karola: jak się poddasz to napisz
11 gru 20:24
Godzio:
Póki co nie mam zamiaru

teraz kombinuje z sgn i sinusem zobaczymy czy coś wyjdzie
11 gru 20:32
karola:

zgadzam się. przekształcenia sinusa..
11 gru 20:37
Godzio:
Poddaje się bo nic tu nie wymyślę
11 gru 21:02
karola: dzięki za próbę pomocy.

spróbuje jeszcze coś wymyślić chociaż wątpię że mi się uda
11 gru 21:04
karola: rzucam ponownie rękawice. czy ktoś ma odwagę ją podnieść i podjąć wyzwanie?
11 gru 21:28
karola: same tchórze
12 gru 13:14
Dominik: może trochę późno, ale lepiej niż wcale
an = 2 sin(pi/6 + 2/6 * pi * (n−1))
15 paź 23:01
Mariusz:
Dominik a może pokazałbyś jak do tego doszedłeś ?
Wklepałeś do Wolframa ?
a
1=1 a
2=2. ... a
n+2=a
n+1 − a
n
Niech
a
2=a
1−a
0
2=1−a
0
a
0=−1
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=0∞a
n+2x
n+2=∑
n=0∞a
n+1x
n+2−∑
n=0∞a
nx
n+2
∑
n=0∞a
n+2x
n+2=x(∑
n=0∞a
n+1x
n+1)−x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−x+1=x(∑
n=0∞a
nx
n+1)−x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−x+1=x+x(∑
n=0∞a
nx
n)−x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
(x
2−x+1)(∑
n=0∞a
nx
n)=2x−1
| 2x−1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| x2−x+1 | | 1−λ1x | | 1−λ2x | |
A(1−λ
2x)+B(1−λ
1x)=2x−1
A+ B=−1
λ
2A+λ
1B=−2
λ
2A+ λ
2B=−λ
2
λ
2A+λ
1B=−2
(λ
2−λ
1)B=λ
2+2
λ
1A+λ
1B=−λ
1
λ
2A+λ
1B=−2
(λ
1−λ
2)A=−λ
1+2
(λ
2−λ
1)A=λ
1−2
| | 1−√3i | | 1+√3i | |
x2−x+1=(x− |
| )(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | −1+√3i | 1 | | −1−√3i | 1 | |
A(x)= |
|
| + |
|
| |
| | 2 | | | 2 | | |
| | −1+√3i | | 1−√3i | | −1−√3i | | 1+√3i | |
an= |
| ( |
| )n+ |
| ( |
| )n |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Jeśli chcemy mieć wynik wyrażony za pomocą funkcyj trygonometrycznych
to przechodzimy na postać trygonometryczną i na niej wykonujemy potęgowania i mnożenia
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
(cos( |
| π)+isin( |
| π))(cos( |
| π)−isin( |
| π))n+ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
(cos( |
| π)−isin( |
| π))(cos( |
| π)+isin( |
| π))n |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
(cos( |
| π)+isin( |
| π))((cos( |
| nπ)−isin( |
| nπ)) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
+(cos( |
| π)−isin( |
| π))(cos( |
| nπ)+isin( |
| nπ)) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
cos(− |
| nπ+ |
| π)+isin(− |
| nπ+ |
| π) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
+cos( |
| nπ− |
| π)+isin( |
| nπ− |
| π) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
cos( |
| nπ− |
| π)−isin(− |
| nπ+ |
| π) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
+cos( |
| nπ− |
| π)+isin( |
| nπ− |
| π) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
16 paź 16:20