de l'hospital
matrioszka: oblicz granicę:
| | 4√x+10 −2 | | 0 | |
limx→6 |
| = [ |
| ] = |
| | 3√x+10 − 2 | | 0 | |
| | 14* 4√x+10 * (x+10)' | |
=limx→6 |
| = |
| | 1 3* 3√x+2 * (x+2)' | |
| | 3* 3√x+2 | | 3*2 | | 3 | |
=limx→6 |
| = |
| = |
| |
| | 4* 4√x+10 | | 4*2 | | 4 | |
| | 3 | |
tak mi wyszło, w odpowiedziach jest |
| ....  |
| | 8 | |
12 gru 12:00
aga116: Po pierwsze czemu masz w mianowniku 3√x+10−2 a potem nagle 3√x+2−2
po drugie wzor na pochodna xα=αxα−1, wiec jak masz
(4√x+10)'=((x+10)14)'=14(x+10)14−1=...
12 gru 12:26
matrioszka: tam na gorze się musialam pomylić, miało być
3√x+2
no i teraz mi wyszło, dzieki wielkie
12 gru 12:39