Gustlik: ad a) skorzystaj z interpretacji geometrycznej współczynników równania prostej y=ax+b:
Punkt przecięcia prostej z osią OY ma współrzędne (0, b), a kolejne wartosci funkcji f(1),
f(2), f(3) itd... rosna (gdy a dodatnie) lub maleją (gdy a ujemne) o wartość bezwzględną
współczynnika kierunkowego a, gdy x rosnie co 1. U Ciebie będzie to wyglądało tak: na osi OY
zaznacz punkt (0, 5), a potem wartości funkcji beda rosły co 3 w górę, bo a=3, czyli zaznacz
punkty (1, 8), (2, 11), (3, 14) itd. i poprowadź prostą,
ad b) 3x+5=0 i rozwiąż to równanie,
ad c) Funkcja liniowa rośnie, gdy a>0, a maleje gdy a<0, u Ciebie a=3>o, czyli funkcja jest
rosnąca,
ad d) f(−1)=3*(−1)+5=...
ad e) Korzystasz z warunku prostopadłości prostych:
Szukana prosta ma równanie:
Podstawiasz teraz współrzędne A=(2, 5)
Odp: