| dx | ||
∫ | ||
| 3x2 +2x + 1 |
| 1 | ||
p=− | ||
| 3 |
| 2 | ||
q= | ||
| 3 |
| dx | |||||||||||||||||
∫ | = | ||||||||||||||||
|
W mianowniku nawias jest do kwadratu. Trochę kiepsko widać
| dx | dx |
| ||||||||||
3∫ | = 3∫ | = 3∫ | = | |||||||||
| 9x2 + 6x + 3 | (3x + 1)2 + 2 |
|
| 3 | dx | |||||||||||||||||||
= 3∫ | = | ∫ | = | ||||||||||||||||||
| 2 |
|
| 3x + 1 | |
= t | |
| √2 |
| 3 | √2dt | ||
dx = dt ⇒ dx = | |||
| √2 | 3 |
| √2 | dt | √2 | √2 | 3x + 1 | |||||
∫ | = | arctgt + C = | arctg | + C | |||||
| 2 | t2 + 1 | 2 | 2 | √2 |
| 1 | ||
Dobrze kombinujesz ale przed arctg powinno byc | ||
| √2 |
| √2 | 1 | ||
= | | ||
| 2 | √2 |
Napisz za mnie kolokwium
trzeba kombinować, robić jak najwięcej przykładów żeby nabrać wprawy
| 3*√2 | ||
źle policzyłeś pochodną,( | ) ale o dziwo wynik dobry magic ![]() | |
| 2 |
| 1 | |
∫Intdt | |
| 2 |
| f*g'+g*f' | ||
pochodną źle policzyłeś korzystasz ze wzoru | wówczas wychodzi mój wynik ![]() | |
| g2 |
| 3x + 1 | 3 | 1 | |||
= | x + | ||||
| √2 | √2 | √2 |
| 3 | 3 | 3 | ||||
( | x)' = | * (x)' = | ||||
| √2 | √2 | √2 |
| 1 | ||
( | )' = 0 | |
| √2 |
| 3 | |
+ 0 = {3}{√2} | |
| √2 |
| 3 | |
* | |
| √2 |
musisz wykorzystać wzór na pochodną ilorazu
a co za różnica z czego korzystam, i tak zawsze
wychodzi to samo, usuń sobie niewymierność z mojego a otrzymasz to samo co ty ze swojego
wzorku
| (3x+1)*√2'+(3x+1)'*√2 | |
| 2 |
jestem pedantem
nie popełnij mojego błędu i nie idź na studia
ogłupiają
danny "nie idź na studia zamiataj ulice"
| f'g − fg' | |
| |
| g2 |
historia na moich studiach (agh − imir) wyglądała tak −> 3 semestry analizy
i liczenia całek na papierze tylko po to żeby na 4 semestrze nauczyli nas to robić na
komputerze
po co sie klocic skoro dobrze wychodzi
szukacie dziury w calym
btw agh nie oglupia