Wykaż, że dla n,k ∊ ℕ ∧ n>k spełniona jest równość: N{n}{k+1} + N{n}{k} = N{n+1}
ijac: Wykaż, że dla n,k ∊ ℕ ∧ n>k spełniona jest równość:
11 gru 19:51
Amaz:
No bez jaj koles, rusz głową.
11 gru 20:02
ijac: próbowałem to rozpisywać, skracać i dalej nie wiem, może jakas wskazowka?
11 gru 20:11
ijac: | n! | | n! | | (n+1)! | |
| + |
| = |
| |
| (k+1)!(n−k−1)! | | k!(n−k)! | | (k+1)!(n−k)! | |
11 gru 20:15
ijac: | n! | | n! | | n!(n+1) | |
| + |
| = |
| |
| k!(k+1)(n−k−1)! | | k!(n−k−1)!(n−k) | | k!(k+1)(n−k!) | |
11 gru 20:27
Eta:
| | n! | | n! | |
L= |
| + |
| =
|
| | k!*(k+1)*( n−k−1)! | | k!*( n−k−1)!*(n−k) | |
| | n!*(n−k) + n!*(k+1) | |
= |
| =
|
| | k!*(k+1)*(n−k−1)!*(n−k) | |
| | n!( n−k+k+1) | |
= |
| =.......... dokończ
|
| | (k+1)!*( n−k)! | |
L=P
11 gru 20:28
Eta:
i ok
11 gru 20:29
ijac: | n!(n−k)+n!(k+1) | | n!(n+1) | |
| = |
| |
| k!(n−k−1)!(k+1)(n−k) | | k!(k+1)(n−k)! | |
nic wiecej z tym nie potrafie zrobic. prosze o jakas podpowiedz
11 gru 20:29
Eta:
wyłącz w liczniku n! przed nawias
11 gru 20:30
Eta:
w mianowniku zwiń:
(k+1)1*( n−k)!
i masz dowód zakończony
11 gru 20:32
ijac: dziekuje
11 gru 20:33
Eta:
11 gru 20:38