Hiperbola
Andrzej:

Jeszcze jeden mam narysować wykres
Dobrze czy źle

?
12 gru 13:56
aga116: zle
12 gru 14:00
aga116: tam maja byc wartosci bezwzgledne tzn np tu: |5|x| − 3|?
12 gru 14:01
Andrzej: | | 5x − 3 | |
miałem narysować najpierw wykres y = |
| następnie wykres funkcji tej który podałem. |
| | x+1 | |
| | 5x − 3 | |
No i wykres w 1 i 4 cwiartce oraz w 2 to chyba ten y = |
| przesunąłem go |
| | x+1 | |
symetrycznie o to ten który podałem i następnie w górę x >0 i się pokrył z tym na samej górze.
Nie wiem czy zrozumiale napisałem

Aga jeżeli możesz narysuj ten wykres jak powinien
prawidłowo wyglądać
12 gru 14:08
aga116: | | 5x−3 | |
znaczy powiem tak wykres funkcji y= |
| narysowales dobrze, jezeli masz umiescic w tym |
| | x+1 | |
samym ukladzie wspolrzednych drugi wykres to jest on narysowany przez Ciebie zle, zauwaz ze to
jest wartosc bezwzgledna czyli wszystko ma byc nad osia OX a nie pod nia.
12 gru 14:24
Andrzej: a gdyby to był taki wykres?
12 gru 14:31
aga116: gdyby to byl taki wykres to zbior wartosci by byl <−3,+
∞), a dziedzina R

sprobuj cos takiego
narysowac

pamietaj ze musza byc hiperbole

a i nie ma asymptot
12 gru 14:38
Andrzej: Kurde ja zamiast na wykres patrzeć to parzałem na asymptoty teraz jest dobrze ?
12 gru 14:39
Andrzej: no nie znowu nie ma obrazka jeszcze raz
12 gru 14:41
Andrzej:

Tak

?
12 gru 14:42
aga116: nie

a co to te asymptoty i ta hiperbola u gory?, a i jeszcze mi powiedz czemu ci wykres ucina
skoro ZW mowilam ci ze ma byc [−3,+
∞)? czy to znowu dwie funkcje w jednej bo juz sie
pogubilam
12 gru 14:47
aga116: sory dobrze jest

moj blad

kurcze znowu dzisiaj

ale poweidz mi co to jest ta hiperbola u
gory?
12 gru 14:48
Andrzej: no najpierw miałem narysować tą bez wartości bezwzględnych a potem z

kurcze nie wiem jak.
Aga a skad wiesz że ZW jest od −3 do +
∞ Możesz zrobić to zadanie narysować i na podstawie tego
może sięnaucze
12 gru 14:49
Andrzej: No jak bym rysował tylko z wartością bezwzględną to mariana nie musiało by być na górze

.
Powiedz mi tylko jak sprawdzić ZW z definicji Bo dziedzinę to wiem
12 gru 14:50
Andrzej: Jak mam funkcje kwadratową to zmieniam na postać kanoniczną i już mam a tutaj to nie wiem
12 gru 14:51
aga116: nie ma byc od [−3,+
∞
moj blad wlasnie na tym polegal
12 gru 14:52
Andrzej: W takim razie jaki ma byc zbiór wartości

?
12 gru 14:54
Andrzej: od [−3 , 5)?
12 gru 14:55
aga116: moze pozniej bo dzisiaj ze mna cos nie tak, zle mi sie mysli

wieczorem Ci pomoge

tego tak ale w polaczeniu z tamtym jest troche inny
12 gru 14:57
Andrzej: ok po 21 na pewno napisze

Cya
12 gru 14:58