granica
matrioszka: ja znowu z zadaniem z granicy.
| | 2 −ex − e−x | |
limx→0 |
| |
| | 1−cos2x | |
| | 0 | | 2 −ex − e−x | |
=limx→0 [ |
| ] = limx→0 |
| = |
| | 0 | | sin2x | |
| | 2 −ex − e−x | | −ex + e−x | |
= limx→0 |
| =limx→0 |
| = |
| | sinx | | cosx | |
nie wiem no... albo się plątam gdzieś za bardzo, ale to mi nie chce wyjść w ogole....
wynik ma być −1...
11 gru 23:27
aga116: dlaczego Ci ucielo kwadrat w sinusie?
11 gru 23:30
matrioszka: ej, a jak się robi (sin
2x)' to to wychodzi tak? = 2cos
2x
11 gru 23:49
Godzio:
(sin2x)' = pochodna 2 * pochodna sinx = 2sinx * cosx = sin2x
11 gru 23:55