błagam
jagódka: 11. Krzysiek urodził się w 1995 roku. Ile różnych czterocyfrowych kodów można utworzyć,
przedstawiając dowolnie cyfry jego roku urodzenia?
11 gru 19:36
sid:

są cztery miejsca. na każde mamy do wyboru 4 cyfry
4*4*4*4=
11 gru 20:04
jagódka: naprawde ratujesz mi życie
11 gru 20:16
Eta:
sid ......... to nie jest poprawne rozwiązanie !
poprawiam:
cztero elementowe permutacje z powtórzeniami dwu elementów ( 9,9)
n=4 k= 2
| | n! | | 4! | |
P(k)n= |
| = |
| = 12 takich kodów |
| | k! | | 2! | |
12 gru 01:01