punkty stale funkcji
Mihau: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć punkty stałe funkcji? O co to chodzi? Mam takie zadanie np.
f(X)=6x−10
to można to rozwiązać tak np?
6x−10=x więc x=2? i to jest punkt stały? 2?
albo inny:
f(x)=4/x
czyli:
4/x=x
x2=4
x=2 v x=−2
dobrze mysle?
11 gru 19:47
aga116: dobrze myslisz

jednak w tym drugim przykladzie jak mnozysz razy x to zaloz najpierw ze x≠0
11 gru 19:49
Mihau: wiem, wiem to tylko tak na brudno

dzięki.
czyli po prosty jak mam dany wzrór obojętnie jaki to piszę, że równa się on x i rozwiązuję
równanie? wynik jest punktem stałym?
11 gru 19:54
aga116: Punkt stały funkcji jest wtedy gdy zachodzi rownosc f(x)=x
11 gru 19:55
Mihau: no rozumiem tylko jak to obliczyć.
w przykładzie
f(x)=−3/4x+4
też mogę zapisać, że
−3/4x+4=x?
11 gru 19:57
aga116: | | −3 | | −3 | |
tak, tylko czy tam masz |
| x czy |
| ? |
| | 4 | | 4x | |
11 gru 19:59
Mihau: −34x
ale to wtedy mi wychodzi że x=3,2 i po podstawieniu f(x) nie równa się x
11 gru 20:01
Mihau: ... −34
11 gru 20:02
Mihau: sorry, źle rozwiązałęm wszystko ok.
11 gru 20:04
aga116: | | 16 | |
skad Ci wyszlo 3,2? w tym przykladzie? ja mam |
| |
| | 7 | |
11 gru 20:05
Mihau: wiem, wiem

jescze byłbym wniebowzięty jakbyś mi pomogła z tym przykładem.
√3 x+2=x
11 gru 20:14