oblicz wartość wyrażeń
Lucyna: 1) 2√27 : 31,5 − (25)−12 x (85)−12
2) 6(23) x 36(23) − 6 x (23)−(13) : (163)−(13)
3) [8,25 − 0,5−0,5 x (2−0,5 + 4−0,25)]−(12)
11 gru 22:25
mila: ciezko mi to napisac zrobię po kawałku
2
√9*3:3
3/2=2*3*3
1/2:3
3/2=2*3
3/2:3
3/2=2*3
0=2*1=2
minus to 1 w liczniku np 3
−1−=1/3
ułamek to pierwiastek np 3
1/2=
√3 3
2/5=
5√32
| | 2 | | 8 | |
( |
| )−1/2 *( |
| )−1/2=√2/5*8/5=√16/25=4/5 |
| | 5 | | 5 | |
11 gru 23:12
mila: oj zgubiłam minus czyli musi byc1 w liczniku
| 1 | | 1 | |
| = |
| =5/4 |
| ten pierwiastek | | 4/5 | |
2−5/4=3/4
11 gru 23:15
Lucyna: dzięki
11 gru 23:26