Stereometria.
mikołaj: Podstawą graniastosłupa prostego o wysokości 12 cm jest romb. Przekątne graniastosłupa mają
długości 13 cm i 16 cm. Oblicz objętość graniastosłupa.
Próbowałem układem równań, ale nie mogłem dobrze rozwiązać zgodnie z odpowiedziami. Proszę o
pomoc w rozwiązaniu bądź wskazówki.
Z góry dziękuję!
11 gru 21:24
mikołaj: czy ktokolwiek, kiedykolwiek...?
11 gru 21:35
mila:

podaj wzór na pojemność graniastosłupa i na pole rombu
11 gru 21:43
Eta:
narysuj ten graniastosłup ( bo nie bardzo chce mi się rysować)
zaznacz dwa trójkąty prostokątne;
e, f −−− długości przekątnych rombu e−− krótsza f−− dłuższa
1/ z tw, Pitagorasa:
e
2= 13
2−12
2
e
2= 25 =>
e=5
w drugim trójkącie
f
2= 16
2− 12
2
f
2= 112 => f=
√112=
√16*7=
f= 4√7
H= 12 cm
V= P
p* H=.......
11 gru 21:44
Eta:
mila 
W zad. podane są długości
przekątnych graniastosłupa , a nie przekątnych podstawy
11 gru 21:47
mikołaj: mila to by było za proste

dziekuję
11 gru 21:51
Lucy: Mikolaj jestes? Jakie masz te odp?
11 gru 21:54
mila: kurcze, dzisiaj robiłam zadania z 2 gimnazjum przez kilka godz i tak mi sie wbiło w głowe ,ze
przeoczyłam

odmłodziłam Cie do gimnazjum
11 gru 21:56
Lucy: W gimnazjum tez sa takie zadanka...
11 gru 22:01
Eta:
11 gru 22:01
mikołaj: 120√7 cm3
11 gru 22:02
Lucy: Super
11 gru 22:04
Eta:
ok

widzę,że umiesz mnożyć
11 gru 22:05
Lucy: Zrobiłas całe zadanie
11 gru 22:07