matematykaszkolna.pl
chemia mariola4785: Chemia; Mam jeszcze jedno zadanie z chemii. − Atomy pewnego pierwiastka zawieraja 35 elektronow i 35 protonow, niektore z tych atomow maja 44 neutrony, inne 46 neutronow. Podaj symbole izotopow tego pierwiastka oraz liczbe neuklonow i elektronow walencyjnych w tym atomie. Dokonaj zapisu izotopow. − i co z tym fantem zrobic To sa zadania na moje zaliczenie semestralne. Jesli ktos to rozumie prosze mi pomoc
11 gru 19:54
Mateusz: jezeli mamy informacje że atom zawiera 35 protonów to mozemy go odszukać w układzie okresowym bo liczba protonów=liczbie elektronów=liczbie atomowej(porządkowej) i od razu widzimy że tym pierwiastkiem jest brom Br zeby wykonac to zadanie potzrebne nam jescze pojęcie co to jest izotop.Izotop−to domiany pierwiastka o tej samej liczbie atomowej a różnej liczbie masowej 80Br 35 liczba neutronów w stabilnym atomie bromu wynosi 45 pierwszy izotop zawiera 46 neutrony a wiec masa tego izotopu wyniesie 81u zapisuje jego symbol 81Br 35 drugi izotop zawiera 44 neutrony a więc jego masa wyniesie 79u 79Br 35 liczba nukleonów to liczba protonów i neutronów czyli równa sie ona masie atomowej a więc 80 nukleonów liczbę elektronów walencyjnych ustale na podstawie konfiguracji elektronowej Br:K2 L8 M18 N7 elektrony walencyjne to te oddalone od jądra najdalej czyli na ostatniej powłoce a więc 7 elektronów walencyjnych liczbe elektronów walencyjnych mozna było w tym przypadku ustalic szybciej wiemy ze brom lezy w 17 grupie a wiec liczba elektronów walencyjnych to 17−10 wychodzi 7
12 gru 11:01