proszę o rozwiązanie, nie wynik
kolisia: Wyznaczyć granicę funkcji przy x→∞ lim(√x2+2−x)
11 gru 19:37
aga116: | | √x2+2+x | |
(√x2+2−x)* |
| =... |
| | √x2+2+x | |
11 gru 19:43
xvc: Korzystasz tutaj z:
Czyli:
| (√x2+2)2−x2 | | x2+2−x2 | | 2 | |
| = |
| = |
| =  ? |
| {x2+2}−x | | √x2+2−x | | √x2+2−x | |
Już wiesz jaka granica jest?
11 gru 19:57
aga116: xvc masz zly mianownik
11 gru 20:00
xvc: No tak znak + ma być w mianowniku. A z pośpiechu jeszcze w pierwszym ułamku ma być w mianowniku
oczywiście √x2+2+x
11 gru 20:03