granice funkcji
matrioszka: dwa zadania z granic funkcji metodą de l'Hospitala :
| | ex − e−x − 2 | |
b) limx→0 |
| |
| | 1− cos2x | |
pomożecie?
11 gru 18:38
danny: policz pochodną...i wstaw za x −>0
11 gru 18:45
matrioszka: | | e2x | |
no dobra, ale wychodzi mi w a) limx→0 |
| |
| | 2ex | |
i albo ja nie wiem co z tym zrobić dalej (bo wynik powinien być 1), albo sie sypłam gdzieś po
drodze...strasznie dużo mi tych obliczeń wyszlo wiec nie chcialam ich pisac na forum...
| | e2x +1 | |
w b) stanęłam na =limx→0 |
| |
| | ex *sin2x | |
po wykorzystaniu wzoru na (cosx)'= −sinx...
11 gru 18:50
aga116: dalej to sobie podstyaw w miejsce x 0 i zobacz co ci wyjdzie
11 gru 18:52
Godzio: w pierwszym wychodzi
| | ex + ex | | 2ex | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = limx→0ex = 1 |
| | 2 | | 2 | |
11 gru 18:54
aga116: w b) zle policzylas/es! policz jeszcze raz
11 gru 18:55
matrioszka: Godzio, a dlaczego tam znika ten minus przy x? gdzie coś przeoczylam?
11 gru 18:57
Godzio: właściwie to nie wiem

chyba coś nie dopatrzyłem
11 gru 18:59
Godzio:
Tak miało być
| ex + e−x | | e2x + 1 | | e0 + 1 | | 2 | |
| = |
| = |
| = |
| = 1 |
| 2 | | 2ex | | 2e0 | | 2 | |
11 gru 19:00
aga116: (e
−x)'=−e
−x
tak szczerze to nie wiem czemu ci to e
x wchodzi do mianownika

bo w sumie po co sobie
utrudniac
11 gru 19:07
Godzio: W sumie

chyba już za dużo na dzisiaj
11 gru 19:10
matrioszka: to już wiem, w a poszłam z pochodną o raz za daleko

a w b wychodzi:
| | ex + e−x − 0 | | ex + e−x | |
=limx→0 |
| = =limx→0 |
| = |
| | 0− (−sin2x) | | sin2x | |
| | e2x + 1 | |
= =limx→0 |
| |
| | ex + sin2x | |
11 gru 19:13
matrioszka: w ostatniej linijce miało być
| | e2x + 1 | |
=limx→0 |
| |
| | ex* sin2x | |
11 gru 19:17
aga116: | | e2x+1 | |
lim |
| ←po co to? |
| | ex*sin2x | |
policz pochodna z tego: e
x+e
−x
i pochodna z tego sin2x
11 gru 19:21