:)
M4ciek: Funkcja kwadratowa

1.Dane jest rownanie (m−1)x
2 + m
√7x + m
2 + m + 1 = 0 . Sporzadz wykres funkcji m →f(m),
gdzie
f(m) oznacza liczbe pierwiastkow tego rownania.
Prosze o jakies wskazowki.
Narazie wyliczylem pierwiastki tego rownania.
2.Znajdz wszystkie wartosci m, dla ktorych funkcja f(x) = (m
2−1)x
2 + 2(m−1)x + 2 przyjmuje
wartosc dodatnia dla kazdej liczby rzeczywistej x.
Zal. Δ < 0 i a > 0
Policzylem i odpowiedz nie zgadza sie do konca bo:
m ∊ ( −
∞,−3) ∪ (1,+
∞) wg moich obliczen , a w odp. mamy:
m ∊ ( −
∞,−3) ∪
<1,+
∞)
Prosze o pomoc i pozdrawiam
11 gru 15:44
Tragos: w 2. rozważ jeszcze przypadek liniowości, tj.
m2 − 1 = 0
11 gru 15:46
Godzio: 1.
Δ > 0
m ≠ 1 −− 2 pierwiastki
Δ = 0 i m ≠ 1 lub m = 1 −− 1 pierwiastek
Δ < 0 i m ≠ 1 −− 0 pierwiastków
11 gru 15:48
M4ciek:
Dla a = 0 mamy:
y = 2mx − 2x + 2
I co z tym

m
2 − 1 = 0
m∊(−
∞,−1)∪(1,+
∞)
11 gru 15:49
Tragos: patrz..
zad 2.
I przypadek liniowości
m2 − 1 = 0
m2 = 1
m = 1
2 > 0 − zd. prawdziwe
m = 1 spełnia założenia, więc bierzemy go do odp
⋁
m = − 1
−4x + 2 > 0
−2x > −1
x < 1 − zd. nieprawdziwe dla każdego dodatniego x
zatem m = −1 nie bierzemy do odp
11 gru 15:52
M4ciek: Rozumiem

Ide robic dalej.
11 gru 15:54
M4ciek:
Zad. 1
I.
1
o Δ > 0 i 2
o a ≠ 0
1
o
Δ = −4m
3 + 7m
2 + 4
−4m
3 + 7m
2 + 4 > 0
(4m
2 − m + 2)*(m+2) > 0
m∊(−
∞,−2) ∪ (2,+
∞)
2
o m≠1
1
o ∩ 2
o
m∊(−
∞,−2) ∪ (2,+
∞)
II.
1
o Δ = 0 i 2
o a≠0
1
o
(4m
2 − m + 2)*(m+2) = 0
m = −2
2
o
m≠ 1
1
o ∩ 2
o m = −2
III.
1
o Dla m = 1
√7x + 3 = 0
IV.
1
o Δ < 0 i 2
o a ≠ 0
1
o
(4m
2 − m + 2)*(m+2) < 0
m + 2 < 0
m < −2
m ∊ (−
∞,−2)
2
o
m ≠ 1
1
o ∩ 2
o m ∊ (−
∞,−2)
I co z tym dalej
11 gru 20:45
M4ciek: Prosze ,zeby ktos zajrzal pomimo ,ze duzo tu czytania
11 gru 20:56
Godzio:
Mógłbyś to jakoś starannie napisać, rozwiąże Ci to i sobie sprawdzisz bo nie mam sił tego
sprawdzać
11 gru 21:04
M4ciek: Staralem sie zeby bylo czytelnie , ale nie wyszlo
11 gru 21:06
Godzio:

(m − 1)x
2 + m
√7x + m
2 + m + 1 = 0
1
o 2 rozwiązania
m ≠ 1 i Δ > 0 ⇒ Δ = 7m
2 − 4m
3 + 4 > 0 ⇒ m < 2 ⇒ m ∊ (−
∞,1)∪(1,2)
2
o 1 rozwiązanie
| | 3√7 | |
m = 1 ⇒ √7x + 3 ⇒ x = − |
| |
| | 7 | |
lub
m ≠ 1 i Δ = 0 ⇒ m = 2 ⇒ m ∊ {1,2}
3
o 0 rozwiązań
m ≠ 1 i Δ < 0 ⇒ m > 2 ⇒ m∊ (2,
∞)
| | ⎧ | 2 gdy m ∊ (−∞,1)∪(1,2) | |
| f(m) = | ⎨ | 1 gdy m ∊ {1,2} |
|
| | ⎩ | 0 gdy m∊ (2,∞) | |
11 gru 21:13
M4ciek: Dziekuje
Godziu 
Wszystko rozumiem poza tym :
7m2 − 4m3 + 4 > 0 ⇒ m < 2
7m
2 − 4m
3 + 4 = (4m
2 − m + 2)*(m+2)
(4m
2 − m + 2)*(m+2) > 0
Δ < 0 i m = −2
A skad sie bierze to m < 2
11 gru 21:20
Godzio:
7m
2 − 4m
3 + 4 = −4m
3 + 7m
2 + 4 = −(m − 2)(4m
2 + m + 2)
11 gru 21:23
Godzio:
−4m3 + 8m2 − m2 + 4 = −4m2(m − 2) −(m − 2)(m + 2) = −(m − 2)(4m2 + m + 2)
11 gru 21:24
M4ciek: Ehh... wszedzie bledy
11 gru 21:27