pytanie
Ola: mam takie pytanie:
Oblicz dokładną wartośc wyrażenia sin 45* cos222+ cos45* sin222
muszę normalnie odczytać wartości z tablic i na kalkulatorze normalnie policzyć?
12 gru 12:27
AS: Wykorzystaj własność,że cos45 = sin45 potem wyłącz przed nawias
12 gru 12:38
ola: a potem mam wartosć cos2 22 i sin2 22 spotegowac i dodac i pomnożyc razy √2/2?
12 gru 13:19
olka: cos kwadrat α + sin kwadrat α = 1
więc cos kwadrat 22 + sin kwadrat 22 = 1
12 gru 13:27
ola: dzieki
12 gru 13:45
nikka:
| | √2 | | √2 | |
= cos45cos222 + cos45sin245 = cos45(cos222+sin222) = |
| *1 = |
| *1 |
| | 2 | | 2 | |
12 gru 13:49