pochodna problem
lekki: Pochodna, mały problem z zadaniem:
macie jakieś pomysły?
11 gru 21:19
lekki: mam tu jeszce coś takiego:
Jeśli ktoś ma jakis pomysł, proszę bardzo o pomoc

kombinuje i kombinuje i nie chce wyjść
11 gru 22:11
aga116: ok ale powiedz mi co tu jest trudnego:
| | f(x) | | f'(x)*g(x)−g'(x)*f(x) | |
masz taki wzor ( |
| )'= |
| |
| | g(x) | | g2(x) | |
podstaw do wzoru
11 gru 22:14
lekki: heh, podstawiam i nie wychodzi

ewidentnie mam problem z tym,i pierwiastkami

mogłabyś to rozpisać? chociaż to pierwsze?
moja wdzięczność będzie przeogromna
11 gru 22:18
aga116: | | 1+√t | | | |
( |
| )'= |
| |
| | 1+2{t} | | (1+2√t)2 | |
a wiesz co teraz z tym zrobic?
11 gru 22:25
lekki: niestety nie

jak widzisz, mój poziom jest imponujący

ja to robie trochę inaczej, zamiast tych pierwiastków działam na potęgach, al enie che mi wyjść

uchylisz rąbka tajemnicy?
11 gru 22:38
aga116: te wyrazenia co masz w liczniku sprowadz do wspolnego mianownika
podpowiem ze bedzie nim 2√t
11 gru 22:41
lekki: dzięki, jednak nie dochodzę do prawidłowej odpowiedzi

powiedz tylko, czy jak to rozwiązałaś do końca, to potrzymałaś
√2 w liczniku? a dokładniej
1−
√2 ?
11 gru 22:49
aga116: a tak ma byc w odpowiedziach?
11 gru 22:51
lekki: tak! i to mnie demotywuje od... hmmm pół dnia?
11 gru 22:51
lekki: a, i to na pewno jest dobra odpowiedź− w drugiej książce mam tylko inne symbole, przykład
identyczny i też jest tam ten nieszczęsny pierwiastek
11 gru 22:54
Godzio:
Tak jak patrzę to aga ty liczysz dla 2√t a tam jest √2t
11 gru 22:54
aga116: no tak

nie zauwazylam ze t tez jest pod pierwiastkiem

ehh pozna pora bo niedowidze
11 gru 22:56
aga116: znaczy 2
11 gru 22:57
Godzio:
| | 1 − √2 | |
Taka jest odpowiedź: |
| ? |
| | 2√t(1 + √2t)2 | |
11 gru 22:58
lekki: tak!
jak to zrobiłes?
11 gru 22:59
Godzio:
Ano tak:
| | 1 + √t | | | |
( |
| )' = |
| = |
| | 1 + √2t | | (1 + √2t)2 | |
| | 1 − √2 | |
| = |
| |
| (1 + √2t)2 | | 2√t(1 + √2t)2 | |
11 gru 23:01
lekki: heh, dzięki!
mam tylko jeszce jedno pytanie: jak Wy liczycie te pochodne na pierwiastkach? Tzn, ja tam
wszędzie wstawiam
1/2, i jak widać nie jest to najlepszy sposób

Mogłbyś mi to pokazać na jakimś elementarnym przykładzie?
11 gru 23:04
lekki: oczywiście, do potęgi 1/2

tzn
1/2
11 gru 23:05
11 gru 23:06
lekki: po prostu zapamiętac, tak?
11 gru 23:07
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
(√x)' = (x1/2)' = |
| x−1/2 = |
| więc zapamiętaj tą końcówkę tylko |
| | 2 | | 2√x | |
(
√y)' = U{1}{2
√y) * y'
| | 1 | |
np. (√x3 + x2)' = |
| * (3x2 + 2x) |
| | 2√x3 + x2 | |
| | 1 | |
(√sinx)' = |
| * cosx |
| | 2√sinx | |
11 gru 23:07
Godzio:
| | 1 | |
poprawka do zapisu: (√y)' = |
| * y' |
| | 2√y | |
11 gru 23:08
lekki: dziękuję Wam bardzo, świetna stronka!
11 gru 23:09