Wielomiany
ania:): Dany jest wielomian W(x)=x
3+ax
2−9x+b spełniajacy warunki W(−1)=−16 i W(4)=49
a) wyznacz parametry a i b
b) rozłóż wielomian na czynniki i wyznacz jegomiejsca zerowe
Kto mi pomoże bo nie rozumie tych wielomianow
4 lis 13:58
ania:): da ktos rade
4 lis 14:45
leniwiec: Ooo ja ci pomogę z wyznaczeniem parametrów

W(x)=x
3+ax
2−9x+b
Układ równań:
W(−1)=(−1)
3+a*(−1)
2−9*−1+b=(−16)
W(4)=4
3+a4
2−9*4+b=49
i rozwiązujesz ...
Najlepiej to jak się samemu dojdzie...wtedy ma się największą satysfakcję

Tak było w moim przypadku z tym zadaniem akurat :B
(a poza tym męczące jest wpisywanie tych "krzaczków" tutaj

)
Potem jak ci wyjdzie a i b to podstawiasz do wzoru ,wyłączasz przed nawias i szukasz
pierwiastków tego wielomianu...
4 lis 15:17
Zbronek: ania,masz dane ,że W(−1)=−16 i W(4)=49 ,więc podstaw do wielomianu za x=−1 i x=4 i rozwiąż
układ r−ń
4 lis 15:19
Zbronek: pracowity leniwiec Ci pomógł
4 lis 15:20
ania:): spoko dzieki bardzo zaraz sobie dojde do tego wszystkiego
4 lis 16:00
ania:): dobra cos mi nie wychodzi ten uklad rownan bo wyszlo mi
a+8+b=−16
48+16a+b=49
i nie wiem co dalej bo to chyba zly wynik
4 lis 16:08
ania:): cos mi nie wychodzi ten uklad rownan bo wyszlo mi
a+8+b=−16
48+16a+b=49
co dalej

bo raczej tak to nie ma wygladac
4 lis 16:10
ania:): cos mi nie wychodzi ten uklad rownan bo wyszlo mi
a+8+b=−16
48+16a+b=49
co dalej

bo raczej tak to nie ma wygladac
4 lis 16:11
ania:): przenosze na druga strone
a+b=−24
16a+b=1
tak czy nie

jesli tak to co dalej
4 lis 16:22
leniwiec: τακ

a=(−24)−b jednak b mi wyszło:
b=21−16a
b=21−16(−24−b)
b=21+384−16b
−15b=405/(−15)
b=(−27)
4 lis 16:29
leniwiec: Robisz drugi podpunkt i jest git
4 lis 16:31
ania:): nie zabardzo rozumie czyli b=−27 a a
4 lis 16:33
leniwiec: po 384 znak mi się pomylił i powinien być +,ale dalej i tak jest dobrze...
Zbronek:leniwiec po prostu w przypływie chęci do nauki wziął się w garść

ale entuzjazm (coś tak czuję) z czasem minie

ehh zawsze tak mam,niestety...
4 lis 16:40
Zbronek:
taki ukł, jest prawidłowy
a+b=−24
16a+b=21/−1
−15a=−45
a=3
b=−27
4 lis 16:45
leniwiec: ania

:
skoro b już jest wyliczone to podstawiasz pod a=(−24)−b
4 lis 16:45
leniwiec: i także wyjdzie 3
4 lis 16:46
ania:): czyli to jest podpunkt a) a co z podpunktem b)
4 lis 16:49
Zbronek: W(x)=x3+3x2−9x−27=x2(x+3)−9(x+3)=(x2−9)(x+3)=(x−3)(x+3)(x+3)=(x−3)(x+3)2,miejsca zerowe
napisz sam(a)
4 lis 16:58
ania:): dziekuje bardzo
4 lis 16:59
staś: siemka kto mi pomoże rozwiazac te zadanie Dany jest wielomian W(x) x3+ax2−4x+b
a) wyznaczyć a i b aby wielomian W(x) był równy wielomianowi P(x) x3+(2a+3)x2+(a+b)x
b) Dla a=3 i b=2 zapisz wielomian W w postaci trzech wielomianow stopnia pierwszego.
Prosil bym o rozwiazanie calego zadania, a nie napisanie tylko odpowiedzi. Z góry dziękuję za
pomoc.
11 gru 19:13
sylwia: W(x)=x3+ax2−3x−2 W(2)=16
4 wrz 14:55
ICSP: 16 = 8 + 4a − 6 − 2
4a = 16
a = 4
4 wrz 15:05
Bogdan:
Zabawmy się.
W(x) = x
3 + ax
2 − 9x + b
Rozkładamy wielomian metodą grupowania:
| | b | |
W(x) = x2(x + a) − 9(x − |
| ) |
| | 9 | |
| | b | |
Jeśli istnieje rozkład tego wielomianu, to x + a = x − |
| ⇒ b = −9a |
| | 9 | |
W(x) = (x + a)(x
2 − 9) ⇒ w(x) = (x + a)(x − 3)(x + 3)
W(−1) = −16 ⇒ (−1 + a)*(1 − 9) = −16 ⇒ −1 + a = 2 ⇒ a = 3 i b = −9*3 = −27
W(x) = (x + 3)(x − 3)(x + 3)
Odp.: a = 3, b = −27, W(x) = (x + 3)
2(x − 3), miejsca zerowe: x
1 = −3, x
2 = 3.
4 wrz 15:16
Aga1.: a)2a+3=a i a+b=−4 i b=? .staś, wielomian P(x) jest dobrze zapisany?
4 wrz 15:17