oblicz V sześćianu
roman: witam wszystkich mam mały dylemat z takim zadaniem ,,,,
przekątna sześcianu ma długość 6cm. oblicz V.
proszę o rozwiązanie " krok po kroku"
dziękuje pozdrawiam
12 gru 14:48
think: sześcian to jaka bryła przestrzenna zbudowana z jakich ścian? jakie właściwości mają te ściany,
wysokości przekątne itd
12 gru 14:50
roman: no widzisz ... ja wiem o tym ,,, ALE tu należy znać taki wzór na przekątną sześcianu tj.
a√3
no i korzytając z danych tj. 6cm mamy długość przekątnej to teraz nalezy wyznaczyc tylko a
....
no i jak to zrobic >?
12 gru 14:59
think: a
√3 === 6 podziel stronami przez
√3 i cudownym sposobem uzyskasz a
12 gru 15:02
think: zostaje tylko wzór na objętość sześcianu...
12 gru 15:03
roman: czyli a= 6przez √3 i pozniej tylko usunac nie wym ...
12 gru 15:05
roman: a powiedz mi jeszcze bo jak juz mam V= a3 = ( 2√3)3 = ... no powiedz mi prosze bo nie wiem
czy db mysle ... 23 = 8 ok to wiem ale dalej jak ... >?
12 gru 15:06
roman: a teraz odbiegam od zadania .... czy jak by było do drugiej potegi to by było 4 * 3 >?
12 gru 15:07
think: a (√3)3 = .... ?
podpowiedź (√3*√3)*√3 = ....
12 gru 15:08
think: dokładnie tak, bo między liczną a pierwiastkiem jest mnożenie
12 gru 15:08
think: a ze wzorów na potęgi
(a*b)c = ac*bc
12 gru 15:09
roman: a=2√3
czyli 3√3 >?
i razem obw = 24√3 >?
12 gru 15:10
think: jeśli tylko obw oznacza u Ciebie objętość to tak
12 gru 15:11
roman: no tak tak sorry pomyliłem sie ,,, dziekuje
12 gru 15:12
think: proszę
12 gru 15:13