oblicz pierwszy wyraz,różnicę ciągu oraz sumę
kreolka: witam serdecznie mam do zrobienia kilka zadań/
Zad 1
Oblicz pierwszy wyraz,różnicę ciągu oraz sumę osiemnastu poczatkowych wyrazów ciągu
arytmetycznego w którym
a2= 2 , a10= −22
11 gru 22:51
Godzio:
a
10 − a
2 = 8r ⇒ r = ...
a
1 = a
2 − r
a
18 = a
1 + 17r = ...
11 gru 22:52
kreolka: Godzio dzieki bardzo
11 gru 22:56
kreolka: Nastepne zadanie
Oblicz sumę ciągu geometrycznego 1+2+4+8+...........+1024
11 gru 22:57
Godzio:
2
0 + 2
1 + 2
2 + ... + 2
10 ⇒ n = 11
a
1 = 1, q = 2
| | 1 − q11 | |
S11 = a1 * |
| = ... podstawiaj i licz |
| | 1 − q | |
11 gru 22:59
kreolka: to jest dalszy ciąg do tego 1 zadania tak?/
11 gru 23:01
Godzio: To jest ten geometryczny
11 gru 23:02
kreolka: tak zauważyłam dzięki.Napisze nastepne zadanie jako nowy temat ok?pomożesz/
11 gru 23:07
Godzio: Jak nie zasnę
11 gru 23:08