Naszkicuj wykres funkcji f(x) = p{2}(sinα +cosα)
b.: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = √2(sinα +cosα)
11 gru 20:29
11 gru 20:31
ijac: | | π | |
jest to inaczej f(x)=2sin(x+ |
| ) |
| | 4 | |
11 gru 20:50
Eta:
| | √2 | | √2 | |
f(x) = 2( |
| *sinx + |
| *cosx)=2(cosπ4*sinx+ sinπ4*cosx)=
|
| | 2 | | 2 | |
f(x) = 2sin( x+
π4)
11 gru 20:51
b.: a skąd się wziął ten razy sinus razu kosinus?
11 gru 20:56
Eta:
| | π | | π | | √2 | |
bo cos |
| = sin |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
11 gru 21:02
Eta:
i następnie ze wzoru sinα*cosβ+ cosα*sinβ= sin( α+β)
11 gru 21:04
memento: a w jaki sposob z
√2 zrobiłaś 2 ?
11 gru 21:07