PROSZĘ O POMOC.
Ania: Pierwszy i drugi wyraz ciągu arytmetycznego spełniają warunki a1−a2=−2,a2=−4 Wyznacz sumę
dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
12 gru 14:24
think: a2 = a1 + r
a1 − a2 = ....?
12 gru 14:25
think: a
10 = a
1 + 9r
| | a1 + a10 | |
S10 = |
| *10 = ... |
| | 2 | |
12 gru 14:26
Ania: nie rozumiem za bardzo pomozesz mi to rozwiazać
12 gru 14:29
Ania : widzę ze nikt nie umie pomóc
12 gru 15:08
think: −2 === a1 − a2 = a1 − (a1 + r) = ... ?
12 gru 15:10
Ania : jaka jazda
12 gru 15:15