kombinatoryka
jagódka: 1. Na ile sposobów można ustawić w szeregu 3 chłopców i 2 dziewczynki tak, aby osoby tej samej
płci nie stały obok siebie?
2. Wybieramy liczbę a ze zbioru A={2,3,4,5}oraz liczbę b ze zbioru B={1,4}. Ile jest takich par
(a,b), że iloczyn a*b jest liczbą nieparzystą.
3. Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które są podzielne przez 6 lub przez 10.
11 gru 19:28
Grześ: 1.
Bo jest tylko jedno ustawienie w szeregu, czyli Ch Dz Ch Dz Ch
Teraz jeśli mamy różnych chłopaków i dziewczyny to może być 3!*2!, ale tu chyba tak nie ma
11 gru 19:30
a: 3.
Można to zrobić sposobem na piechotę, czyli poprzez wypisywanie:
Podzielne przez 6: 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54, 60, 66, 72, 78, 84, 90, 96 − razem 15
Podzielne przez 10: 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 − razem 9
Podzielne przez 6 i 10: 30, 60, 90 − razem 3
Nie uwzględniamy liczb podzielnych jednocześnie przez 6 i 10, czyli wychodzi:
15 + 9 − 3 = 21
2.
Liczba nieparzysta − iloczyn dwóch liczb nieparzystych
Liczby nieparzyste ze zbioru A − 3, 5
Liczy nieparzyste ze zbioru B − 1
(3, 1)
(5, 1)
Dwie pary
11 gru 19:47
jagódka: bardzo dziekuję

ratujecie mi życie!
11 gru 19:56