logarytmy
TOmek: a) log4 * log100 = log400 = log202 = 2log20
dobrze?
b)Rozstrzygnij czy jest całkowita:
log2*log50+log25
c)log72*log7+log50
Prosze o wskazowki itp...
14 paź 19:01
think: TOmek a) źle
bo loga + logb = loga*b
log100 = 2
teraz z tym coś zrób
14 paź 19:04
TOmek: log a*b ale my tu mamy log4 * log 100... nie czaje, skąd sie wzięło log100=2 ... hmm
14 paź 19:07
sushi_ gg6397228:
log10 100 =2 TO JEST PODSTAWA
14 paź 19:09
TOmek: wiem wiem ,ze jak nie ma nic w podsawie jes to 10 (wyjątek ln) lecz ja nie mam nauczyciela
sam ogarniam ten materiał i nie wiem nadal skąd sie wzięło
log4 * log100 −> log100=2
; (
14 paź 19:12
sushi_ gg6397228:
log100=2 log102= 2* log 10= 2*1=2
14 paź 19:13
TOmek: o juz czaje

teraz b)
14 paź 19:14
Godzio:
log2 * (log5 + log10) + log25 = log2(log5 + 1) + log25 =
= log2log5 + log2 + log25 = log5(log2 + log5) + log2 = log5 * log10 + log2 = log5 + log2 =
log10 = 1
14 paź 19:17
TOmek: o kurna nie mój level

jeszcze to nie wiem jak zrobić mógłbys po kroku dawać wskazówki

log
72*log7+log50
14 paź 19:21
think: | | 1 | | 1 | |
log2*log50 = log2*log |
| *100 = log2*(log |
| + log100) = log2*(log2−1 + 2) = 2log2 − |
| | 2 | | 2 | |
log
22
| | 5 | |
2log2 − log22 + log25 =2log2 + (log5 − log2)(log5 + log2) = 2log2 + log |
| *log10 = log22 |
| | 2 | |
14 paź 19:22
Kejt: rozbij log50 tak żeby Ci było łatwiej liczyć, czyli np. na log10 i (tu dokończ), bo log10=1 ;>
14 paź 19:23
TOmek: log72*log7+log50 = log72*log7+log5*10 = log72*log7+(log5+log10) =
log72*log7+(log5+1) co dalej?
14 paź 19:26
TOmek: Dziekuje pięknie think i Godzio za 2 metody, musze nad tym pofilozofować
14 paź 19:27
14 paź 19:31
TOmek: | | log2 | |
log72*log7+(log5+1) /stosuje podpowiedź log72= |
| |
| | log7 | |
| | log2 | |
log72 * |
| * log72+log5+1 |
| | log7 | |
log
72* log
72+log5+1
log
72* log
72+log5=
zero pomysłow ; ( Mam problemy z takimi smiesznymi sytuacjjami np: mnozenie logarytmow ..
14 paź 19:34
think: bo źle podstawiłeś

miałeś w miejsce log
72 podstawić a nie w miejsce log7
14 paź 19:35
TOmek: ^^
14 paź 19:36
Kejt: Tomku.. dlaczego nie podstawiłeś za log72?
14 paź 19:36
Kejt: właśnie.. to ja może ucichnę..
14 paź 19:37
TOmek: log
72*log7+(log5+1) =
log2+log2+1 co dalej marynarzu

?
14 paź 19:37
TOmek: spokojnie 3 dzien dopiero wiem ,ze jest takie coś jak "log" dajcie mi czas
14 paź 19:38
think: marynarzu miałeś tam log5 a nie log2 ale niepojętym sposobem sobie go zamieniłeś
14 paź 19:39
think: a log2 + log5 to już jest połowa sukcesu
14 paź 19:40
TOmek: hahhahaha o mamusiu... .xD
log2+log5+1
14 paź 19:41
TOmek: log2*5+1=1+2= uwaga "2" xD
14 paź 19:41
TOmek: chciałabyś sie jeszcze jeden przykładzik ze mną pomęczyć ?
14 paź 19:42
think: jasne

ale tam ma być 1 + 1 = 2
14 paź 19:43
TOmek: | log236*log336 | |
| |
| log236+log336 | |
dam Ci tutaj dla ułatwienia:
U { log
236*log
336 }{ log
236+log
336 } [tylko spacje przy U usunąc]
| log262*log362 | |
| = |
| log262+log362 | |
| 2log26*2log36 | |
| |
| 2log26+2log36 | |
14 paź 19:47
TOmek: think nie opuszczaj mnie ; )
14 paź 19:53
think: 
no jeszcze nic nie wykombinowałam
14 paź 20:03
think: a w ogóle to jakieś polecenie do tego zadania jest?
14 paź 20:05
think: dobra mam
14 paź 20:09
TOmek: Uzasadnij ,ze liczby a=log72 * log 7 + log50 ,ta co do góry i jeszcze jedna są równe...
Think dajmy sobie spokoj, ja tylko na mat. rozszerzoną. Nie musze wszystko umiec. I tak jestem
Ci wdzięczny za pomoc z pierwszym przykładem.
14 paź 20:09
TOmek: ok to jak chcesz to mozesz mnie pomęczyć xD
14 paź 20:10
think: rozpiszę tylko mianownik
2log
26 + 2log
36 = 2(log
26 + log
36) =
| | log26 | | 1 | |
2(log26 + |
| ) = 2log26(1 + |
| ) = |
| | log23 | | log23 | |
| | log22 | |
2log26(1 + |
| ) = 2log26(1 + log32) = |
| | log23 | |
2log
26(log
33 + log
32) = 2log
26*log
36
14 paź 20:11
TOmek: wybacz, ale nie mój level : ) dajmy sobie spokoj
14 paź 20:13
think: TOmek, wybacz ale tak się nie będę bawić

gadaj w którym miejscu nie rozumiesz to powiem skąd
to przejście
14 paź 20:16
think: | | log2 | |
a=log72 * log 7 + log50 = |
| *log7 + log50 = log2 + log50 = log50*2 = log102 = 2 |
| | log7 | |
14 paź 20:20
TOmek: | | log26 | | 1 | |
2(log26 + |
| = 2log26(1+ |
| ) |
| | log23 | | log23 | |
tego przejścia nie rozumiem
byś mniej czasu traciła
2(log
26 + U {log
26}{log
23} = 2log
26(1+U {1}{log
23}) [usun spacje przy U]
14 paź 20:21
think: wyciągnęłam log
26 przed nawias
14 paź 20:23
think: | | a | | 1 | |
tak samo jak gdyby tam było 2(a + |
| ) = 2a(1 + |
| ) |
| | b | | a | |
14 paź 20:25
TOmek: 3 linijka
1 zamieniłas na log22
i nie wiem skąd sie wzięło 2log26(1 + log32)
14 paź 20:26
TOmek:

z tym wyciągnieciem juz rozumiem, teraz mam next problem
14 paź 20:27
think: no właśnie...
log
22 = log
33 = log
44 = log
1010 = 1 zamieniłam aby otrzymać wzór na zmianę podstawy
logarytmu tylko od tyłu, czyli musiałam tak podstawę dobrać by pasowała
| | logcb | |
logab = |
| czyli musiałam mieć taką samą liczbę w podstawie jak w mianowniku |
| | logca | |
| | logcb | |
a to następne przejście to skoro mam już to: |
| to jest to samo co logab |
| | logca | |
14 paź 20:30
TOmek: pomysłowe, dziekuje pięknie czaje, jutro sprobuje sam zrobic ten przyklad jeszcze raz...
14 paź 20:39
think: 
słusznie, najlepiej poćwicz może najpierw podstawy, czyli wzory na zmianę podstawy itd

jak
wejdzie Ci w krew to później już łatwiej zauważyć co robić aby dojść do jakiegoś wyniku
14 paź 20:43
koziu: a mogłbys mi napisac co ci wyszlo w liczniku?
12 gru 15:09