Liczby rzeczywiste
Mateusz: Witam mam problem z obliczeniem: Wyrażenie 2√50−4√8 zapisane w postaci jednej potęgi jest
wynosi? proszę o pomoc
12 gru 14:33
think: 2√50 = 2√2*25 = 2*√25*√2 = ...
4√8 = 4√2*8 = 4*√2*√4 = ....
12 gru 14:34
Mateusz: coś mi nie wychodzi ; /
2√50 = 2√2*25 = 2*√25*√2 = 2*5*21/2=201/2
4√8 = 4√2*8 = 4*√2*√4 =4*2*21/2=161/2
201/2−161/2=41/2
a wynik ma byc równy 23/2 nie wiem gdzie popełniam błąd
12 gru 14:45
think: aaa ponieważ 2*5*
√2 = 10
√2 nie
√20 
w drugim popraw się sam
i masz
10
√2 − .... = ....
12 gru 14:46