POchodne funkcji
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: Witam, prosiłabym o pomoc bo przykłady nie chcą mi wyjść. Istotne jest to jakim sposobem musze
obliczyć.
1. Obliczyć pochodną funkcji (funkcje potęgowe)
n(x) = 3√x + 13√x tam jest 1 przez pierwiastek trzeciego stopnia z x
p(x) = licznik: 1+3√x − 24√x mianownik: √x
12 gru 14:10
think: zapisz pierwiastki jako potęgi
3√x = xjakiej potęgi?
a pochodna z xa = axa−1
12 gru 14:15
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: ok. to pierwsze mi wychodzi tak:
x13 + x−13
pochodna tego to:
13 x−23 − 13 x−43 = 13√x2 − 13√x4
a odpowiedz jest w mianownikach kolejno 33√x2} i 33√x4} czemu mi nie wyszło ?
12 gru 14:37
think: bo to jest to samo

zauważ, że minus w potędze to odwrotność liczby masz dobrze nie musisz
mieć dokładnie jak w odpowiedz, tylko musisz wiedzieć, że to jest to samo!
12 gru 14:39