Wykorzystując wzór cos2α=cos^2 α- sin^2α określ zbiór wartości funkcji:
b.: Wykorzystując wzór cos2α=cos2 α− sin2α określ zbiór wartości funkcji:
f(x) =cos2 12 α
11 gru 20:26
11 gru 21:18
Godzio:
cos2α = cos
2α − sin
2α = 2cos
2α − 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = cos212α = |
| * 2cos212α + |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| (2cos212α − 1) + |
| = |
| cosα + |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ≤ |
| cosα ≤ |
| / + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Funkcja jest zawsze ciągła więc ZW = <0,1>
11 gru 21:28
b.: jakaś ułomna jestem i nie rozumiem skąd sie wzięło to w drugiej linijce po drugim "=" −,−
11 gru 21:43
b.: bo jak nie zrozumiem rozwiązanie nic mi nie da
11 gru 21:43
think: to po drugim = to jest taki 'myk' coś czego można się nauczyć, aby sprowadzić zagadnienie do
postaci bardziej zrozumiałej, albo postaci z której można to już jakoś prosto przekształcić.
masz połowę kąta, więc tak jakby prawą stronę tego co masz wykorzystać w tym zadaniu
2cos
2α − 1 tylko, że potrzebujesz mieć dokładnie taką postać, więc rozbijasz jedynkę przed
| | α | | 1 | |
cosinusem oraz 0 w dodawaniu za nim 1*cos2 |
| + 0 na 2* |
| bo w tym wzorze potrzebna |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
jest Ci postać 2*cos2(kąta), przecież to też jedynka 0 = |
| − |
| na |
| a te |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
połówki stąd, że po uzyskaniu dwójki wyszedł Ci 'produkt uboczny' w postaci |
| , więc żeby |
| | 2 | |
móc ją wyciągnąć przed nawias i mieć w nawiasie 1.
można było to też tak zrobić
| | α | | 1 | | α | | 1 | | α | | 1 | |
cos2 |
| = |
| *2cos2 |
| = |
| (cos2 |
| − 1) + |
| żeby zachodziła ta |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
równość muszę dodać |
| , oraz aby w nawiasie mieć to czego mi potrzeba "do szczęście" by |
| | 2 | |
móc zwinąć to do cosα.
11 gru 23:15