funkcja kwadratowa
pk: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
x2 + 2IxI = m2 − 2
11 gru 21:09
M4ciek:
1o Dla m < 0 i m > 0
x2 + 2IxI = m2 − 2
2o Dla m = 0
x2 + 2IxI = −2
11 gru 21:11
pk: no tal ale po 1− co z x?
po 2− m zawsze będzie w tej sytuacji dodatni
11 gru 21:15
Godzio:

f(x) =
x2 + 2|x|
0 rozwiązań dla m
2 − 2 < 0 ⇒ m ∊(−
√2,
√2)
1 rozwiązanie dla m
2 − 2 = 0 ⇒ m ∊{−
√2,
√2}
2rozwiązania dla m
2 − 2 > 0 ⇒ m ∊ (−
∞,−
√2)∪(
√2,
∞)
11 gru 21:21
pk: nierozumiem. możęcie mi to wytłumaczyć?
11 gru 21:28
Godzio:
Na wstępie: 1 rozwiązanie to 1 punkt przecięcia się wykresu x2 + 2|x| i m2 − 2
wyobraź sobie że m2 − 2 to proste poziome które przecinają wykres
jeśli są one pod osią OX czyli m2 − 2 < 0 −− czyli taka prosta nie przetnie nigdy wykres więc
nie będzie rozwiązań jeśli jest m2 − 2 > 0 to punkty przecięcia będą zawsze 2, lepiej to tak
widać bo to bez różnicy czy potraktujesz jako prostą czy parabolę, ważne żeby dobrze to
obliczyć
11 gru 21:33
pk: to rozumiem, ale jak narysowałes ten wykres

rozpatrzyles na x>0 i dla x< 0?
11 gru 21:36
Godzio:
Nie, tutaj nie trudno zauważyć że mamy symetrię częściową względem OY ⇒ f(|x|) ( (|x|)2 = x2)
Najpierw rysujesz wykres f(x) = x2 + 2x
Nakładając bezwzględność na x powodujesz że to co jest po lewej znika i to co jest po prawej
odbija się na lewo, w ten sposób otrzymasz ten wykres
11 gru 21:39
pk: dziękuje
11 gru 21:51