matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
ania:
iloraz ciągu geometrycznego (a
n
) jest równy q=
√
5
−2. wykaż, że spełniony jest warunek
a
n
−a
n
+
2
a
n
+
1
=
4
11 gru 21:36
Eta:
q=
√
5
−2
a
n
−a
n+2
a
n+1
=
4
a
n+1
a
n
=
q
a
n+2
= a
n
*q
2
a
n+1
1
a
n+1
1
P=
(
−q) =
*(
−
√
5
+2)=
4
q
4
√
5
−2
po usunięciu niewymierności z mianownika otrzymujemy:
a
n+1
a
n+1
P=
*(
√
5
+2−
√
5
+2)=
*4=
a
n+1
4
4
L=P c.n.u
12 gru 01:25