równanie
bozenna: 4/2x−3=5
nie jestem pewna czy mogę prosić o pomoc
4,2 x −3 =5/1
4=5( 2 x − 3 )
4 =10 x −15
10 x =19
x =19/10
nie jestem przekonana co do znaków
11 gru 18:42
sid: dobrze
11 gru 19:24
bozenna: serdeczne dzięki
11 gru 19:25
aga116: moment

nagle masz:4/2 a potem 4,2 wiec niczego to sie nie trzyma
11 gru 19:28
bozenna: czy to trzeba zakończyć,że x=1,9
11 gru 19:28
aga116: napisz to rownanie jeszcze raz
tam ma byc 4/2 czy 4,2
11 gru 19:30
bozenna: to jest 4 jest w liczniku ,a 2 x −3 w mianowniku i to się równa 5
11 gru 19:31
11 gru 19:33
bozenna: 4podzielone na (2 x− 3) =5
11 gru 19:37
xcv: Ludzie dlaczego nie potraficie używać poprawnie ułamków.
| | 19 | |
Dobry masz wynik. x= |
| |
| | 10 | |
A czy napiszesz 1.9 to nie ma różnicy, bo przecież to to samo.
11 gru 19:40
bozenna: OK.Dzięki.
11 gru 19:45