pochodne funkcji
Kicia: Prosze pomóżcie z pochodnymi....
(2+4√x)(1+exlnx)
12 gru 14:41
think: znasz wzór na pochodną iloczynu?
12 gru 14:42
Kicia: (f*g)' = f' * g + f * g'
12 gru 14:50
think: no to zastosuj ten wzór, masz iloczyn którego pochodną masz policzyć
12 gru 14:52
think: dawaj pisz tutaj to sprawdzę czy się gdzieś nie machniesz
12 gru 14:52
Kicia: Czyli tak:
(2+x1/4)' (1+exlnx) + (2+x1/4)(1+exlnx)' =
(0+14x−3/4)(1+exlnx) + (2+x1/4)(0+ex 1x)
tak ? i to jest koniec ?
12 gru 14:58
think: niezupełnie, masz prawie dobrze, tylko że pochodna e
xlnx to znowu pochodna iloczynu
12 gru 14:59
think: popraw tylko pochodną tego jednego wyrazu i reszta jest ok.
12 gru 15:00
Kicia: czyli to exlnx musze znowu rozpisac na
(ex)' (lnx)+ (ex) (lnx)' =
(ex)(lnx) + (ex) (1x)
tak ?
12 gru 15:03
think: tak
12 gru 15:04
Kicia: oki dzieki wielkie
12 gru 15:07
think: proszę
12 gru 15:10
Kicia: Masz siłe na jeszcze jakieś pochodne ?
np
(x+1x)5
12 gru 15:12
Kicia: to jest f zlożona
12 gru 15:12
think: a jak się liczy pochodną z funkcji złożonej?
12 gru 15:14
Kicia: f(g)=g(h(x))
f'(x)=g'(h(x))− h'(x)
Ale nigdy nie wiem co jest f zewnetrzna a co wewnetrzna...
12 gru 15:17
Kicia: f'(x)=g'(h(x))* h'(x)
sorki mialo byc mnozenie a nie odejmowanie
12 gru 15:19
think: no to polecam robić to tak:
podstaw za to co jest w nawiasie t
wtedy masz pochodną czegoś takiego
(t
5)' = (t
5)'*t'
12 gru 15:26
think: konkretnie to jednak tak, oj kręcę cosik
| | 1 | |
(t5)'*(x + |
| )' jak policzysz pochodną pierwszego nawiasu w miejsce t wstaw znowu x + |
| | x | |
12 gru 15:29
Kicia: aaa oki rozumiem

a taka :
7√x+tgx

To co pod pierwiastkiem jest tym t ?
12 gru 15:33
think: dokładnie tak ale podaj wynik jaki Ci wyszedł no chyba, że masz odpowiedzi do zadań i wiesz już
że na pewno masz dobrze policzone.
12 gru 15:39
Kicia: hmm to wyszlo mi tak :
(17p7{ ( x+tgx)6)(1+1cos2x)
12 gru 15:45
Kicia: dobrze ?
12 gru 15:45
think: dobrze
12 gru 15:47
Kicia: uff

Oki dzieki wielkie raz jeszcze
12 gru 15:48
think: proszę
12 gru 15:52