ciagi
martuska: suma czwartego i pierwszego wyrazu ciagu geometrycznego jest rowna 48, a suma drugiego wyrazu i
piatego jest rowna 24. Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciagu. Podaj wzor na ogolny wyraz
tego ciagu. Obliz sume osmiu poczatkowych wyrazow tego ciagu.
11 gru 23:46
Eta:
a
1+a
4= 48 => a
1+a
1*q
3= 48 => a
1( 1+q
3)= 48
a
2+a
5= 24 => a
1*q+ a
1*q
4= 24 => a
1*q( 1+q
3)=24
dzielisz stronami
| | a1*q(1+q3) | | 24 | |
|
| = |
|
|
| | a1*(1+q3) | | 48 | |
po uproszczeniu
| | 48 | |
to: a1= |
| =........ dokończ
|
| | 1+q3 | |
a
n= a
1*q
n−1 =........ dokończ
| | 1−q8 | |
S8 = a1* |
| =.........
|
| | 1−q | |
powodzenia w rachunkach
12 gru 00:44
martuska: ok dziekuje bardzo. wyszlo tak jak powinno
12 gru 09:44