matematykaszkolna.pl
pochodna funkcji !!!!rybcia!!!!!!!!!!!: Witam, prosiłabym o pomoc bo przykłady nie chcą mi wyjść. Istotne jest to jakim sposobem musze obliczyć. Obliczyć pochodną funkcji (funkcje złożone) l(x) = cos8x + sin4x p(x)= x+x
12 gru 14:13
think: cos8x funkcja zewnętrzna to x8 a wewnętrzna to cosx podobnie dla sinusa pochodna x + x to pochodna pierwiastka * pochodna tego co masz pod piewiastkiem
12 gru 14:17
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: w tym pierwszym odpowiedź brzmi: 4 sinxcosx(sin2x−2cos6x) nie wychodzi tak z tego
12 gru 14:22
think: a to policz napisz co z tego wychodzi
12 gru 14:23
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: nie wychodzi mi i ten drugi przykład powinno wyjść licznik: 2x +1 mianownik: 4 x2 + xX
12 gru 14:26
think: to napisz jak to liczysz, a ja Ci powiem dlaczego Ci nie wychodzi. Ale nie będę robiła tych zadań za Ciebie, bo ja je potrafię zrobić a Ty masz się tego nauczyć.
12 gru 14:27
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: ok. p'(x) = x+x * 1+12x
12 gru 14:29
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: i jak to dalej porozbijać? zawsze pierwiastki sprawiały mi trudność
12 gru 14:30
think: no i źle
 1 
pochodna pierwiastka to i owszem

a ty masz pod pierwiastkiem x + x, więc to
 2x 
będzie U{1}{2x + x natomiast pochodna (x + x)' = (x' + (x)')
12 gru 14:32
think: także może jak masz funkcje złożone stosuj podstawienie np: x + x t = x + x natomiast masz policzyć pochodną funkcji złożonej
 1 
(t)' =

*t'
 2t 
teraz odwracasz podstawienie i w miejsce t wpisujesz x + x (x + x)' = U{1}{2x + x*(x + x)' = ....
12 gru 14:37
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: nie rozumiem zgubiłam się czy pierwszą część przez znakiem* mam dobrze ?
12 gru 14:38
think: nie, pierwszą część masz źle. druga jest dobrze tylko zapomniałaś o nawiasie .....*(1 + U{1}{2x) to w nawiasie to pochodna (x + x) a to gdzie są kropeczki powinno być (t)' dla t = x + x
12 gru 14:41