pochodna funkcji
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: Witam, prosiłabym o pomoc bo przykłady nie chcą mi wyjść. Istotne jest to jakim sposobem musze
obliczyć.
Obliczyć pochodną funkcji (funkcje złożone)
l(x) = cos8x + sin4x
p(x)= √x+√x
12 gru 14:13
think: cos8x
funkcja zewnętrzna to x8 a wewnętrzna to cosx
podobnie dla sinusa
pochodna √x + √x to pochodna pierwiastka * pochodna tego co masz pod piewiastkiem
12 gru 14:17
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: w tym pierwszym odpowiedź brzmi:
4 sinxcosx(sin2x−2cos6x)
nie wychodzi tak z tego
12 gru 14:22
think: a to policz napisz co z tego wychodzi
12 gru 14:23
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: nie wychodzi mi i ten drugi przykład powinno wyjść licznik: 2√x +1 mianownik: 4 √x2 +
x√X
12 gru 14:26
think: to napisz jak to liczysz, a ja Ci powiem dlaczego Ci nie wychodzi. Ale nie będę robiła tych
zadań za Ciebie, bo ja je potrafię zrobić a Ty masz się tego nauczyć.
12 gru 14:27
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: ok.
p'(x) = √x+√x * 1+12√x
12 gru 14:29
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: i jak to dalej porozbijać? zawsze pierwiastki sprawiały mi trudność
12 gru 14:30
think: no i źle
| | 1 | |
pochodna pierwiastka to i owszem |
| a ty masz pod pierwiastkiem x + √x, więc to |
| | 2√x | |
będzie U{1}{2
√x + √x
natomiast pochodna (x +
√x)' = (x' + (
√x)')
12 gru 14:32
think: także może jak masz funkcje złożone stosuj podstawienie np:
√x + √x
t = x +
√x
natomiast masz policzyć pochodną funkcji złożonej
teraz odwracasz podstawienie i w miejsce t wpisujesz x +
√x
(
√x + √x)' = U{1}{2
√x + √x*(x +
√x)' = ....
12 gru 14:37
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: nie rozumiem zgubiłam się czy pierwszą część przez znakiem* mam dobrze ?
12 gru 14:38
think: nie, pierwszą część masz źle. druga jest dobrze tylko zapomniałaś o nawiasie
.....*(1 + U{1}{2√x) to w nawiasie to pochodna (x + √x)
a to gdzie są kropeczki powinno być (√t)' dla t = x + √x
12 gru 14:41