oblicz logarytmy
kreolka: Oblcz x
a) log381=x
b) logx{16}{9}=2
c) log2x=3
11 gru 23:16
aga116: mam takie glupie pytanie

czy znasz definicje logarytmu?
11 gru 23:19
think: z definicji
logab = c ⇔ ac = b
przykład:
log28 = x
2x = 8
2x = 23 ⇔ x = 3
11 gru 23:20
mila: loga b=c ac=b
log3 81=x 3x=81 81=34
3x=34
x=4
w przykładzie b x>0 i x≠1
c x>0
11 gru 23:23
kreolka: Aga sorry,ale jestem bardzo słaba z tego
Think i Mila dzięki serdecznie


a ten b) umielibyście ?
11 gru 23:36
11 gru 23:48
kreolka: tak
11 gru 23:56
kreolka: nie wiem czemu mi nie wyszedł ten ułamek?napisałm tak jak powinno być nie? w tych klamrach
12 gru 00:00
aga116: potrafisz to obliczyc?
12 gru 00:01
kreolka: nie bardzo przepraszam że jestem takim matołem
12 gru 00:03
aga116: √16=....←ile to jest?
√9=...←ile to jest?
i nie zwalaj winy na to ze jestes matolem, bo to nieprawda, tylko leniem


licz mi
12 gru 00:04
kreolka: Aga serio nawet nie wiesz ile ja czasu siedzę na ta nieszczęsną matematyką...ale leniem też
jestem ale tylko do tego czego nie rozumiem,bo jak coś imiem to mogę Ci wszystko zrobić i z
przyjemnością,a matematyki się boję bo jej nie umiem
12 gru 00:07
kreolka: √16to jest 4
12 gru 00:08
aga116: no ok

wiec ile to bedzie?
12 gru 00:08
aga116: tak
12 gru 00:08
kreolka: √9 to jest 3
12 gru 00:08
kreolka: to będzie {4}[3} ?
12 gru 00:09
kreolka: coś mi nie wychodzą te ułammki co żle piszę?
12 gru 00:10
aga116: bo musisz dac U przed klamrami
tak bedzie
12 gru 00:12
kreolka: dzięki


A jak to zadanie zapisać żeby mialo ręce i nogi?
czy tak?
log
x169=2
x
2=
168
√16=4
√9=3
czyli

dalej nie kumam jak dalej
12 gru 00:20
kreolka: nie patrz na tą 8 w mianowniku to lapsus
12 gru 00:20
kreolka: już wiem

x
2=
169 /p
x=
43
12 gru 00:28
aga116: no brawo
12 gru 00:35
kreolka: jesteś jeszcze czy idziesz spać?bo chciałam Ci napisać jak rozwiązałam zad. żebyś mi sprawdziła
12 gru 00:36
aga116: no dajesz
12 gru 00:40
kreolka: już
12 gru 00:41
kreolka: zad
Oblicz pierwszy wyraz,różnicę ciagu oraz sume osiemnastu poczatkowych wyrazów ciagu
arytmetycznego w którym
a2=2 a10=−22
(a10−a2) :8=(−22−2):8=−24:8=−3 r=−3
a2=5
a18=−46
Sn=a1+an2*n
S18=5−462 *18=−412*18=−369
a tak dla uściślenia to nie ja rozwiązałam:( tylko koleżanka,ale nie wiem czy nie brakuje w nim
czegoś
12 gru 00:51
kreolka: no i najpierw chyba trzeba by zapisać wzór
12 gru 00:55
kreolka: S18 tak ma być
12 gru 00:56
kreolka: i a10
12 gru 00:56
kreolka: no juz powolu kapuję jak to sie pisze
12 gru 00:57
kreolka: Sn=a1+an2 *n
12 gru 00:58
aga116: ok powiem tak

wszystko jest ok

ale jaki wzor chcesz pisac?
12 gru 01:00
aga116: jezeli nie znasz np a
n, a znasz roznice i ilosc wyrazow to mozesz tez uzyc na sume takiego
wzoru:
12 gru 01:01
kreolka: chodzi mi o to czy to zadanie nie wygląda jakby brakowało jakiegos wzoru np na poczatku zamiast
zaraz obliczać to możnaby najpierw napisać wzór,żeby nauczyciel widział,że to jest ściągnięte
wiesz o co mi chodzi.....czy to lepiej zostawić tak jak to jest.No ten wzór na sumę to ja tam
napisałam ale taki" Sn=a1+an2 *n
12 gru 01:19
kreolka: mam jeszcze jedno pytanie........czemu tam w tym zadaniu jest w rozwiązaniu a2=5 skoro w
danych było że a2=2?
12 gru 01:23
aga116: nie ma byc a2=5 tylko a1=5
12 gru 01:31
kreolka: no właśnie.Pa dobranoc
12 gru 01:46