matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.3.2012
Zadania
Odp.
6
luca:
Liczby x,y,z w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny.Suma tych liczb wynosi 13. Te same liczby, w podanej kolejności, są odpowiednio pierwszym,drugim,i piątym wyrazem ciągu
5
Olla:
cos35'cos40' − sin40'sin35'=
3
luca:
2
Rozwiąż nierówność
<1
x
3
pawel:
witam. mam problem z zadaniem tzn potrzebuje bardziej fachowego rozwiazania niż moje..
1
pawel:
witam. mam problem z pewnym zadaniem. tzn mimo , ze wiem jak je rozwiazac i co napisac to nasz pani dr Twierdzi , ze to za malo
5
Anastazjaaa:
dane sa zbiory liczb rzeczywistych ; A= {x : (x−1)(1+x+x
2
+x
3
) ≥ x
4
+x
2
−4x−4}
1
Zamotany:
wykaż,że log
a
b + log
a
c = log
a
bc
12
paulina:
wykaż ze ciąg (aΩ) okreslony wzorem an=n*n + 2 jest ciągiem rosnącym
13
mario:
rozwiąż nierówność:
4
Janusz:
proszę o pomoc w rozwiązaniu od czego zacząć
3
luca:
Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, gdzie n≥1 wyraża się wrorem S
n
=n
2
−5n. Wobec tego różnica tego ciągu wynosi:
5
Martyna:
POMOCY Rozwiązać układ równań z liczbami urojonymi.
1
Jacek:
Wykazać, że jeśli
3
√
x
+
3
√
y
+
3
√
z
= 0, to x+ y+ z = 27xyz dla dowolnych rzeczywistych x,y,z.
1
kasia:
Rozwiąż nierówność gdzie dla x < 0 i x ≥ 0
2
Kotecekmr:
Liczby x, y, −y, 3 są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego. Znajdź liczbę x.
3
kasia:
Wyznacz zbiory :
2
Maga:
Suma dziewięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego w którym a
2
=4 ,a
5
=−32,jest równa: a)1024
6
Anastazjaaa:
przekatna prostokata ma dlugosc 18 cm .odcinki prostopadle do przekatnej poprowadzone z wierzcholkow prostokata dziela ja na trzy rowne czesci . oblicz dlugosci bokow prostokata.
4
aleX:
napisz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC prowadzoną z wierzchołka C mając dane A=(−4,1) B=(0,5) C=(2,−2). Czy może mi ktoś pomóc w rozwiązaniu zadania i wytłumaczeniu
9
Infii:
Dany jest ciag arytmetyczny an w ktorym a3=15 oraz a11=−17 Dla jakich n zachodzi rownosc
6
Anastazjaaa:
Trzy liczby, których suma wynosi 124 tworzą ciag geometryczny.Te same liczby tworzą pierwszy, drugi i siódmy wyrazu ciągu arytmetycznego.Znajdż te liczby.
4
Dawid:
jak obliczyć tą całke xe
2x
dx
0
maja:
Sprawdzi ktoś
?zadanie Maji jest poniżej HELP
!
5
julka:
wyznacz zbiór wartości funkcji:
2
Ola help me:
Wykaż że trójkąt o wierzchołkach A=(1,1) B=(2,6) C=(−4,2) jest trójkątem prostokątnym
4
Betii:
Dane są dwa okręgi opisane równaniami (x+2)
2
+ y
2
= 4 i x
2
+ (y − 2)
2
= 9. Odleglość między środkami tych okręgów jest równa?
1
Dawid:
xe
2x
dx
7
Asia potrzebuje poocy:
Wyznacz równanie symetralnej odcinkaAB jeżeli A=(−4,−6), B=(2,−4)
7
Jola_161292:
prosta k ma postać 2x−3y+6=0. Napisz równanie prostej l równoległej do prostej k i przechodzącej przez P=(−2,4)
7
maja:
MAJA WOŁA O POMOC
!
12
MONIKA:
oblicz prawdopodobieństwo ,że w rzucie dwiema kostkami otrzymamy sumę oczek mniejszą od 15
3
wojtek:
dziedziną xe
−2x
będzie +−
∞
?
4
Anastazjaaa:
oblicz obwod okregu opisanego na trojkacie rownobocznym ktorego dwa wierzcholki maja wspolrzedne A=(1,2) B=(0,−2)
1
Martyna:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć zadanie z liczb urojonych
2
Magda:
Obliczyć i
n
dla n−naturalnych ? Jak zrobić to zadanie, proszę o pomoc
wiem tyle że wartości te powtarzają sie co 5 kolejnych potęg ....
1
marzena:
pomóżcie 3
√
50
−5
√
200
+2
√
27
=
1
ewa:
Naszkicuj wykres ciągu(an), jeśli dany jest wyraz ogólny tego ciągu:
1
a) an=
n−1, n należy do N+
3
4
b)an=−
, n należy do N+
n
10
zbk:
stosunek objętości stożka do objętości kuli wpisanej w ten stożek wynosi 9:4 Oblicz tangens kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy.
3
aga:
10
x
=
√
2/3
i
4
silny:
Witam muszę to obliczyć a nie wiem jak pomóżcie gdyby nie było tego n zrobiłbym to
21
Betii:
Jeżeli sin α * cos α =
1
4
, to (sin α + cos α )
2
ma wartość ?
4
Betii:
Jeżeli log
3
6 = a, to log
3
18 jest równy?
3
zbk:
:::rysunek::: oblicz pole powierzchni całkowitej sześcianu wpisanego w ostrosłup prawidłowy czworokątny w ten
5
Betii:
log
5
250=
3
jaga:
czyli tak jak mam podane wymiary i je obliczylam w skali 1:20 moze mi ktos sprawdzic czy dobrze mam zrobione :
3
tom:
Znajdź zbiór środków wszystkich okręgów przechodzących przez punkt P(3,2) i stycznych do osi OX.
1
emis:
a
2
+b
2
−ab = Jak to przekształcić zeby było
1
lukasm172:
rozwiąż układ równań x+2z+u=−1
3
jaga:
hej jak sie oblicza skale 1:20 i podane mam wymiary typu 4 m i musze zrobic plan mieszkania , jak mam to zrobic ?
1
kaja:
Lewa strona równania jest sumą kilka początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
3
matwal:
Trzy początkowe wyrazy malejącego ciągu arytmetycznego (an) są pierwiastkami wielomianu W(x)=x
3
− 6x
2
−4x + 24
8
maja:
poproszę:( Zacytuj odpowiednie wzory i na ich podstawie oblicz: a)współrzędne wektora IBCI, b)współrzędne środka odcinka AB, c)długość wektora IABI d)współrzędne wektora 2 IABI+3
1
monii:
Znajdź długość krzywej miedzy punktami: A(0;1) , B(1;e) , f(x)= e
x
Ze wzoru wychodzi mi taka calka:
5
:):
Dla jakich wartości parametru a jeden z pierwiastków równania (2a+1)x
2
−ax+a−2=0 jest większy od 1, a drugi mniejszy od 1?
2
Andrej:
Suma wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 120cm.Długość każdej z krawędzi wynosi.
2
Andrej:
Strzelec A trafia do celu z prawdopodobieństwem 0,7,a strzele B z prawdopodobieństwem 0,8.Każdy z nich oddaje po jednym strzale.Jakie jest prawdopodobieństwo tego że cel zostanie:
1
wojtek:
z
2
+z+4−2i=0 Δ=1−16+8i=−15+8i
1
Kamil:
Rzucamy 2 symetrycznymi sześciennymi kostkami do gry.Prawdopodobieństwo zdarzenia że na obu kostkach wypadnie ta sama liczba oczek wynosi….
6
Patryk:
W rzędzie ustawiamy 5 osób.Ile jest takich ustawień,aby osoby A i B stały obok siebie?
4
ewa:
mógłby mi ktoś z tym pomóc bo nie wiem od czego zacząć anwet ∫
1
3x+xlnx
3
Kasia :
Magda ma 4 spódniczki,3 rózne bluzeczki i 5 par butów.Na ile sposobów może się ubrać
1
moniaxy:
Narysuj wykres funkcji f(x)= −3x + 3 a) podaj dziedzinę i przeciwdziedzinę funkcji.
1
Marcin:
∫
x+3
x
2
−7x+12
=
x+3
(x−3)(x−4)
i wychodzi układzik
1
Kasia :
Do autobusu zatrzymującego się na 6 przystankach wsiadły 4 osoby.Na ile sposobów osoby te mogą opuścić autobus
1
Ola:
Wiadomo że P(A)=1/3,P(B)=1/2, P(AυB)=2/3 dla pewnych zdarzeń A i B.Wówczas P(A odwrotnie u B) wynosi:…
2
Ola:
Prawdopodobieństwo że student nie zda egzaminu wynosi 0,3.Jakie jest prawdopodobieństwo że zda egzamin
2
Milena:
3.Suma wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 120cm.Długość każdej z krawędzi wynosi.
1
Daniel:
2.Przekątna prostopadłościanu ma długośc 10,a wysokość 5.Kąt alfa nachylenia przekątnej prostopadłościanu z płaszczyzną podstawy wynosi(poproszę wraz z rysunkiem)
1
Kacper:
1.Strzelec A trafia do celu z prawdopodobieństwem 0,7,a strzele B z prawdopodobieństwem 0,8.Każdy z nich oddaje po jednym strzale.Jakie jest prawdopodobieństwo tego że cel zostanie:
4
mach3trb:
W sali wykładowej w pierwszym rzędzie może usiąść 10 studentów. W każdym z następnych sześciu rzędów jest o 2 miejsca siedzące więcej niż w rzędzie wcześniejszym. Z kolei w każdym z
2
Wiola:
Krawedz boczna ostroslupa prawidlowego czworokatnego tworzy z podstawa kat 60stopni. Oblicz cosinus kata, jaki z podstawa tworzy wysokosc sciany bocznej.
1
Wiola:
Stereometria Dany jest graniastoslup prawidlowu szesciokatny o krawedzi podstawy rownej 5cm i wysokosci 6cm.
5
Kasia:
Dla supermozga
3
ventura:
witam. mam pytanie. jesli z funkcji kwadratowej miejsca zerowe wyjda mi np 0 i 3 i a=2 to jak napisac postac iloczynowa? 2(x−0)(z−3) ?
0
Kasia:
Zbadano wiek pracowników i otrzymano następujące dane : 16,20,20,20,20,20,21,21,21,21,22,22,22,23,23,24,24,25,25,50 Obliczyłam, że mediana wynosi
4
+/-:
wykres funkcji f(x) = 1/4 x
2
+bx − 3 jest symetryczny względem prostej x = 1. oblicz b i wyznacz najmniejszą wartość funkcji f.
9
tom:
równanie nieokreślone to równanie sprzeczne?
0
Julia:
Aga rozwiala moje watlpliwosci. Wielkie dziekuje dla tego uzytkownika i całuje po stopach
. Najlepszy user na matematyka.pisz.pl
2
MQ:
Wyłaczam się bo
Basia
jest krok przede mną w odpowiedziach. Pozdrawiam.
4
kiki:
Parabola o równaniu y =−3(x−3)
2
−3 przecina oś OY w punkcie A) A (0, −30) B) B=(0, −12) c) C=(0,6) D) D= (0, 24)
4
Ola:
2
kiki:
wykres funkcji kwadratowej f(x)= 4(x−4)(x+4) jest parabolą o równaniu
2
Ola:
Oblicz :
5
lukasm172:
Zbadaj monotoniczność funkcji i określ ekstrema
1
ewa:
Jak to ma być,nie potrafię tego obliczyć! W ciągu geometrycznym ( a
n
) dane są: a
1
=32 i a
4
= −4. Iloraz tego ciągu jest równy?
4
Stefcio:
Balon. Niby latwe ale trudne
7
Sandra:
Na poniedzialek. PRosze zlituje sie ktos
4
Kamil:
Klopot z zadaniem. DLa naprawde ogarnietej osoby, bo nic nie kumam a nawet jestem dobry z matmy.
7
Klaudia:
Mamy teraz na matmie stereometri i w poniedzialek mam kartkowke. Na prace domowa moj nauczyciel zadal takie zadanko i powiedzial zeby je rozwiazac, wiec juz wiem czego moge sie spodziewac w
5
Marcin:
∫
x
2
+3
(x−1)(x
2
−5x+6)
Jak ugryźć tą całkę, jak wymnożę i wyłącze x przed nawias to mi zostanie dziwoląg typu
9
Seweryn:
Kompletnie nie kumam zadania, prosze o rozwiazanie. Jesli po rozwiazaniu nie skumam o co chodzi to jestem odmuzdzony.
2
Julia:
DLA MISTRZA STEREOMETRI
Czworoscian foremny przecieta plaszczyzna przechodzaca przez krawedz podstawy i srodek
1
Marta:
Wyznaczyć postać trygonometryczną tego z pierwiastków z=
8
√
−128−128
√
3i
, dla których argument główny jest najmniejszy.
0
Sylwek:
W trójkącie ABC punkt M jest środkiem boku AB oraz kąt ACB = 120
0
.
12
lukasm172:
oblicz granice: Lim (
√
n
2
+3n−4
−n) n→
∞
1
Karolina:
z
2
+3z+1−3i=0 Δ=9−4*(1−3i)=9−4−12i=5−12i
4
Marta:
Wyznaczyć moduł r i argument główny a liczby zespolonej z = − (3
√
3
) /2 − 3i /2.
1
Marta:
Rozwiązać równanie kwadratowe (4+6i)z2 + (−60+14i)z + (146−2i) = 0.
4
Kaśka:
Wyznaczyć pierwiastek kwadratowy z liczby 6+3i.
1
Marta:
LICZBY ZESPOLONE Rozwiązać układ równań .
2
Marta:
Rozwiązać układ równań: (2 + 3i)z + (3−4i)w = 14i
2
lukasm172:
wyznacz dziedzinę funkcji danej wzorem:
5x
f(x)=3log(x
2
−x−2)+
√
x−3
czy to będzie:
7
asia:
x
3
−6
2
+11x−6=0
5
koło:
Mam problem z takim zadaniem: log
3
9x
8
= 8log
3
9 + log
3
x
4
asia2oooo:
Sporzadź wykres funkcji f(x)= { −x
2
+4 dla x ∊ (−
∞
,2) {x−2 dla x ∊ < 2,
∞
)
6
Ferdek:
na trojkacie prostokątnym w ktorym jedna z przyprostokatnych jest dwa razy dluzsza od drugirj przyprostokatnej, opisano okrag o promieniu 2
√
2
. oblicz pole tego trojkata
3
SkateBoy:
obwod rombu wynosi 80cm. dlugosci jego przekatnych maja sie jak 3:4. oblicz pole tego rombu.
1
Laura:
podstawy trapezu mają dlugości 35cm i 10cm a dlugosci ranion wynosza 20cm i 15cm. oblicz pole tego trapezu
2
Alan:
wyznacz srodek i promien okregu o rownaniu x
2
+y
2
−10x+8y+32=0
1
Ola:
Oblicz .
8
Pepsi2092:
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120307/EDUKACJA/120309462
3
Milutka:):
dane sa wierzcholki trojkąta A=(−2,−5) B=(1,4) C=(5,7). oblicz a)dlugosc odcinka AB b) odleglosc
1
Milutka:):
dane sa wierzcholki trojkąta A=(−2,−5) B=(1,4) C=(5,7). oblicz a)dlugosc odcinka AB b) odleglosc
2
mala:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 20 cm i 21 cm. oblicz długość: a) promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
2
mala:
zadanie 10 z pobnej matury. Nie chce wyjść za nic w świecie, pomozecie?
5
Kamil:
jak obliczbyc cos takiego:
1
Kamil:
Okresl dziedzine oraz oblicz granice funikcji na jej krancach. Dziedzine to wiem ale nie zaszkodzi zapisac.
2
mala:
wytłumaczy ktoś zadanie drugie? dlaczego odpowiedź poprawna to b?
3
mala:
Może ktoś rozwiązać tą nierówność z zadania 8 z próbnej matury z CKMu?
13
Kamil:
Prosze o rozwiazanie tych zadan bo nie moge znalezc nigdzie podobnych a jutro ostatnia poprawka.
9
gabi:
n!(n+1)(n+2) , (
√
3
−1)
6
,
1
Elaaa:
P(A')
Jeśli
=4, to prawdopodobieństwo zdarzenia A wynosi :
P(A)
4
1
3
1
a)
czy b)
czy c)
czy d)
?
5
4
4
5
0
Kamil:
Mam takie zadanie do rozwiązania: Wyznaczyć ekstrema funkcji f(x,y) = 4y
2
− 2xy + 6x
2
− 5 oraz wyznaczyć i zinterpretować
7
stefan:
http://imageshack.us/photo/my-images/197/zdjcie0321y.jpg/ chodzi o 3 i 4 zadanie jak się za to zabrać?
1
stefan:
http://imageshack.us/photo/my-images/197/zdjcie0321y.jpg/ chodzi mi o 3 i 4 zadanko − jak za to się zabrać. Z góry dziękuję za pomoc
2
doma:
Naszkicuj wykres funkcji y = x66 i y = x + 1, a następnie określ, ile rozwiązań ma równanie x66 = x+ 1 czy może ktoś mi wytłumaczyć jak to zrobić? Z góry dzięki
2
megi:
:::rysunek::: W graniastosłupie prawidłowym trójkatnym pole podstawy wynosi 49
√
3
, a przekatna sciany
6
Karolaa:
Jeszcze tak przed snem. Mógłby mnie ktoś uświadomic jezeli z nierównosci wychodzi brak miejsc zerowych bo Δ <o