LICZBY ZESPOLONE - Rozwiązać uklad równań.
Marta: Rozwiązać układ równań:
(2 + 3i)z + (3−4i)w = 14i
(7 − 8i)z + (3−2i)w = 60−24i
Wynik zapisać w postaci z = x+iy oraz w=u+iv, gdzie x, y, u i v są liczbami rzeczywistymi
zaokrąglonymi z dokładnością do dwóch miejsc dziesiętnych po kropce.
Opowiedź:
x= ?
y= ?
u= ?
v= ?
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu, z krótkimi wyjaśnieniami, żebym to w końcu zrozumiała. Z
góry wielkie DZIĘKI!
9 mar 14:41
Basia:
układ rozwiązuje się tak samo jak układ w liczbach rzeczywistych
najłatwiej będzie posłużyć się metodą wyznaczników6
W = (2+3i)(3−2i) − (3−4i)(7−8i) = 6 − 4i + 9i −6i
2 −[ 21 − 24i − 28i + 32i
2] =
6 + 5i −6*(−1) − [ 21 − 52i + 32*(−1) ] =
6 + 5i + 6 − 21 + 52i + 32 = 23 + 57i
tak samo policz
W
z = 14i*(3−2i) − (3−4i)(60−24i)
W
w = (2+3i)*(60−24i) − 14i(7−8i)
aby doprowadzić do postaci x+yi i u+vi
mnożysz licznik i mianownik przez 23−57i
9 mar 14:51
Marta: bardzo dziękuję za pomoc
9 mar 15:03