nierówność
mario: rozwiąż nierówność:
a) 2x2+7x−4 < 0
b) 2x2+7x−4 ≤ 0
c)2x2+7x−4 > 0
d) 2x2+7x−4 ≥ 0
Owszem, wykresy będą IDENTYCZNE
ALE:
przedziały rozwiązań (czyli x należy do...) będą ZUPEŁNIE INNE i o to w tym chodzi.
Więc głównie to by mnie interesowało.
9 mar 22:06
Krzysiek: A umiesz narysować ten wykres?bo już chyba z wykresu to każdy umie odczytać kiedy wykres jest
nad osią (czyli >0) a kiedy pod (<0) ...
9 mar 22:07
9 mar 22:08
rumpek:
Troche tego jest
9 mar 22:08
rumpek:

a) 2x
2 + 7x − 4 < 0
Δ = 49 + 32 = 81 ⇒
√Δ = 9
9 mar 22:11
rumpek:

Coś program nie działa,
9 mar 22:13
rumpek: ...
9 mar 22:14
Saizou : rumpek jak ty tą ośkę narysowałaś? wartości ujemne na lewo od 0
9 mar 22:14
9 mar 22:15
rumpek: o pardon,

minus się "urawał"

ale to przez rysunek bo dałem więcej oznaczeń na rysunku

coś dzisiaj strasznie działa to
9 mar 22:16
Saizou : nie zastąpiony wolframik
9 mar 22:17
9 mar 22:18
9 mar 22:19
9 mar 22:20
mario: dziękuję wszystkim za pomoc. Jestem wam wdzięczny
10 mar 11:06
Basiek: Wszystko jasne?
10 mar 11:06
mario:

| | 1 | |
jak coś to tam jest −4 i |
| umie ktoś w tym rysować? |
| | 2 | |
10 mar 11:23
Basiek: Słuchaj. Zawsze rysujesz sobie równanie.
w tym przypadku:
2x2+7x−4 = 0
Czyli tak jak powyżej.
A potem dla np. >0 − odczytujesz z wykresu, kiedy te ramiona są powyżej osi OX, pamiętaj, że
one są taaaak rozciągnięte, że sięgają od −∞ do +∞.
Jeśli znak < lub > , to wiadomo− miejsca zerowe się nie wliczają, więc przedziały otwarte.
Jeśli ≤ lub ≥ , to miejsce zerowe się wliczają i przedziały są domknięte.
Trzeba też wiedzieć, że dla współczynnika a w f(x)=ax2+bx+c dla x>0 ramiona do góry a<0 w
dół.
Wszystko, co musisz wiedzieć.
10 mar 11:27
mario: | | 1 | |
a w tym a) nie powinien być x∊( |
| , −4)? |
| | 2 | |
10 mar 11:29
mario: Wyliczyć deltę umię, narysować. Ale gorzej z x∊ z tym to już nie wiem...
10 mar 11:30
mario: a to w takim razie a) nie rozumiem. Skoro jest znak <0
| | 1 | |
to patrzę pod oś i według mnie powinien być x∊(−4, |
| ) |
| | 2 | |
10 mar 11:33
Basiek: Tak, powinna

Przy rys. Rumpkowi się minus nie zrobił i potem już błędnie na to patrzył

Masz rację
10 mar 11:43
10 mar 12:01
Basiek: No tak

Ja oczywiście źle kliknęłam klawisz = jest obok −

Nie czepiaj się
10 mar 12:10
mario:
10 mar 12:42