pomocy
Asia potrzebuje poocy: Wyznacz równanie symetralnej odcinkaAB jeżeli A=(−4,−6), B=(2,−4)
9 mar 20:59
rumpek:
Oblicz współczynnik prostej AB, następnie korzystając z a
1 * a
2 = −1 wyznacz a
2 (to będzie
| | xA + xB | | yA + yB | |
współczynnik symetralnej). Pozostało obliczyć punkt S = ( |
| , |
| ) i |
| | 2 | | 2 | |
podstawić pod otrzymane równanie symetralnej
9 mar 21:01
Asia potrzebuje poocy: a jak ten wspcyznnik obliczyć?
9 mar 21:08
Asia potrzebuje poocy: y=ax+b i to w układ równań?
9 mar 21:08
aleX: może ktoś mi pomóc w rozwiązaniu tego
9 mar 21:15
aleX: bo ja też nie wiem jak się za takie zadanie zabrać?
9 mar 21:15
9 mar 21:18
Mila: prosta AB: y=ax+b
w zasadzie potrzebny tylko wsp. a
−6 =−4a+b
−4=2a +b
środek AB
| | −4+(−6) | | −6−4 | |
S=( |
| , |
| =(−1,−5) |
| | 2 | | 2 | |
prostopadła do AB,
y=−3x+b podstaw wsp. S i oblicz b
9 mar 23:02