Wyznaczanie pierwiastka kwadratowego z liczby 6+3i
Kaśka: Wyznaczyć pierwiastek kwadratowy z liczby 6+3i.
Wynik zapisać w postaci x+iy, gdzie x i y są liczbami rzeczywistymi zaokrąglonymi z
dokładnością do dwóch miejsc dziesiętnych po kropce oraz x jest nieujemna.
W odpowiedzi należy podać x=? oraz y=?
9 mar 14:49
Krzysiek: √6+3i=x+iy
podnieś do kwadratu i rozwiąż układ równań porównując ze sobą części rzeczywiste i części
urojone
9 mar 14:52
Kaśka: właśnie nie za bardzo rozumiem jak się robi to porównanie
9 mar 14:55
Krzysiek: podnosząc do kwadratu:
6+3i=x2 −y2 +2xyi
czyli:
6=x2 −y2
3=2xy
9 mar 15:02
Marta: ok dziękuję
9 mar 15:12