równanie liczby zespolone
Karolina: z2+3z+1−3i=0
Δ=9−4*(1−3i)=9−4−12i=5−12i
√5−12i=a+bi
(a+bi)2=0
a2+2abi+b2=5−12i
a2−b2=0
2ab+5=12i
a=b
3b+5=12
3b=7
b=3/7
i dalej się mieszam, czy może od początku jest to zamotane?
9 mar 14:58
Basia:
Δ = 9 − 4 + 12i = 5+12i
√Δ =
√5+12i
i trzeba znaleźć ten pierwiastek
(a+bi)
2 = 5+12i
a
2+2abi+b
2i
2 = 5+12i
a
2−b
2 = 5
2ab = 12
a
4 − 36 = 5a
2
a
4 − 5a
2 −36 = 0
Δ
1 = 25+4*36 = 25+144 = 169
√Δ1 = 13
| | 5−13 | |
a2 = |
| = −4 niemożliwe |
| | 2 | |
a= 3 i b=2
lub
a= −3 i b= −2
√Δ = 3+2i lub
√Δ = −3 − 2i
| | −3−3−2i | | −3+3+2i | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
dokończ sobie
9 mar 15:05