pomocy
julka: wyznacz zbiór wartości funkcji:
f(x)=(x2−2x−2)2 + 4(x2−2x−2) − 1
9 mar 21:05
Basia:
t = x
2−2x−2 = (x−1)
2 − 3
ta funkcja przyjmuje wartości z przedziału <−3; +
∞)
f(t) = t
2 + 4t − 1 = (t+2)
2 − 5
dziedzina tej funkcji to D=<−3;+
∞)
| | −4 | |
p = |
| = −2 ∊ D czyli f(−2) jest najmniejszą wartością funkcji, a największej nie ma |
| | 2 | |
f(−2) = −5
czyli ZW = <−5; +
∞)
9 mar 21:19
julka: A jak obliczyłaś dziedzinę funkcji f(t) ?
9 mar 21:25
Basia:
dziedzina funkcji f(t) = zbiorowi wartości funkcji t(x) = x2 − 2x − 2
9 mar 21:36
julka: a jak podstawię zmienną t to muszę później wyznaczyć x czy już tylko opierać się na t ? bo za
bardzo tego nie ogarniam...
9 mar 21:42
Basia:
ZW masz wyznaczyć; wystarczy badać f(t) we właściwej dziedzinie
9 mar 21:43