Trzy liczby, których suma wynosi 124 tworzą ciag geometryczny.Te same liczby two
Anastazjaaa: Trzy liczby, których suma wynosi 124 tworzą ciag geometryczny.Te same liczby tworzą pierwszy,
drugi i siódmy wyrazu ciągu arytmetycznego.Znajdż te liczby.
9 mar 21:08
rumpek:
a,b,c − o te wyraz nam chodzi
a
1 = a
a
2 = b
a
7 = c
r = b − a
a
7 = a
1 + r*(n − 1)
a
7 = a + (b − a)6
c = a + 6b − 6a
c = 6b − 5a
Pozostanie rozwiązać układ równań:
| ⎧ | a + b + c = 124 | |
| ⎨ | b2 = ac |
|
| ⎩ | c = 6b − 5a | |
9 mar 21:13
Anastazjaaa: cos mi nie wychodzi ;
a=124−b−c
b2=124−b−c*c
b2=124−b−6b−5a*6b−5a
b2=124−7b−30ab+25a2
b2=124−7b−30ab+25a2
9 mar 21:29
rumpek:
| ⎧ | a + b + c = 124 | |
| ⎨ | b2 = ac |
|
| ⎩ | c = 6b − 5a | |
| ⎧ | a + b + 6b − 5a = 124 | |
| ⎩ | b2 = a(6b − 5a) |
|
| ⎧ | 7b − 4a = 124 | |
| ⎩ | b2 = 6ab − 5a2 |
|
| ⎧ | 7b = 124 + 4a | |
| ⎩ | b2 = 6ab − 5a2 |
|
| ⎧ | b = (124 + 4a)/7 | |
| ⎩ | b2 = 6ab − 5a2 |
|
| | 124 + 4a | |
postać: (124 + 4a)/7 w rzeczywistości ma formę : b = |
| |
| | 7 | |
na razie tyle
9 mar 21:41
rumpek:
Zajmijmy się postacią:
| | 124 + 4a | |
b2 = 6ab − 5a2, podstawmy b = |
| |
| | 7 | |
| | 124 + 4a | | 124 + 4a | |
( |
| )2 = 6a* |
| − 5a2 |
| | 7 | | 7 | |
| (124 + 4a)2 | | 744a + 24a2 | |
| = |
| − 5a2 / * 49 |
| 49 | | 7 | |
(124 + 4a)
2 = 7(744a + 24a
2) − 245a
2
15376 + 992a + 16a
2 = 5208a + 168a
2 − 245a
2
−93a
2 − 4216a − 15376 = 0
Δ = 17774656 − 5719872 ⇒
√Δ = 3472
dalej już chyba ok

oczywiście można zdecydowanie łatwiej korzystając tylko z a
1 i r

ale to mój
ulubiony
sposób
9 mar 21:51
rumpek:
Tam tylko poprawić:
−93a2 + 4216a − 15376 = 0
jeden wynik całkowity drugi ułamkowy
9 mar 21:53
Anastazjaaa: ok
9 mar 22:37