wykaż ze ciąg (aΩ) okreslony wzorem an=n*n + 2 jest ciągiem rosnącym
paulina: wykaż ze ciąg (aΩ) okreslony wzorem an=n*n + 2 jest ciągiem rosnącym
9 mar 22:24
Maciek: to jest n
2
9 mar 22:36
Paweł: jeśli się nie myle to trzeba zrobić coś takiego
an+1−an>0 i rozwiązać
9 mar 22:39
Maciek: Paweł dobrze, tylko nie wiem jak dokładnie wygląda przykład
9 mar 22:40
Paweł: nie no jak n*n to to musi być n2
9 mar 22:41
Maciek: czyli pomóżmy Paulinie
9 mar 22:42
Eta:
an+1= (n+1)2+2= n2+2n+3
an+1−an= n2+2n+3 − n2−2 = 2n+1 >0 dla n€ N+
9 mar 22:46
Maciek: an+1 = (n+1)2 +2
9 mar 22:46
Maciek: super! już zasypiam
9 mar 22:47
Paweł: a
n+1−a
n>0
(n+1)
2+2−(n
2+2)>0
n
2+2n+1+2−n
2−2>0
2n+1>0
2n>−1
| | 1 | |
czyli ta nierówność jest spełniona dla n>− |
| |
| | 2 | |
a w ciągach n jest zawsze liczbą naturalną dodatnią więc dla całej dziedziny ta nierówność jest
spełniona więc ciąg ten jest ciągiem rosnącym
9 mar 22:48
Paweł: jak zwykle zapóźno
9 mar 22:49
Eta:
9 mar 22:53
Paweł: dzięki jabłko się przyda
9 mar 22:54
Gustlik:

Można funkcją − jest o wiele prościej:
a
n=n
2+2
y=x
2+2
Rysuję parabolę i z wykresu mogę odczytać, że funkcja jest rosnąca dla x≥0, czyli również jest
rosnąca dla x∊N
+, bo wartości kolejnych wyrazów będą na "prawym" ramieniu paraboli.
10 mar 00:26
Eta:
10 mar 00:40