z
tom: Znajdź zbiór środków wszystkich okręgów przechodzących przez punkt P(3,2) i stycznych do osi
OX.
9 mar 19:26
rumpek:
ogólny wzór (x − a)
2 + (y − b)
2 = r
2, skoro ma być styczny do osi O
x, czyli musi spełniać
warunek:
(x − a)
2 + (y − r)
2 = |r|
2 (|r|
2 = (
√r2)
2 = r
2 )
(x − a)
2 + (y − r)
2 = r
2
(3 − a)
2 + (2 − r)
2 = r
2
9 − 6a + a
2 + 4 − 4r + r
2 = r
2
13 − 6a + a
2 = 4r / : r
| | 1 | | 3 | | 13 | |
r = |
| a2 − |
| a + |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
Zatem zbiorem środków jest parabola
9 mar 19:36
tom: Dziękuję
9 mar 19:41
Basia:

S(a,b) ⇒ okrąg przechodzi także przez punkt Q(a,0) a r=b
b musi być >0, bo okrąg przechodzi też przez punkt P(3,2)
mamy więc
(x−a)
2+(y−b)
2 = b
2
stąd:
(3−a)
2 + (2−b)
2 = b
2
9 − 6a + a
2 + 4 − 4b + b
2 − b
2 = 0
a
2 − 6a + 13 = 4b /:4
b =
14a
2 −
32a +
134
czyli parabola
y =
14x
2 −
32x +
134
9 mar 19:43