Wykonaj działania w wyrażeniu
Ola:
Wykonaj działania w wyrażeniu :
W = { 3x2 / x2 − 4 } − { x−3 / x−2 }
, a wynik przedstaw w najprostszej postaci .
{ − tych nawiasów nie ma , ale ja je użyłam po to by widać było że pierwszy nawias to ułamek
górny a drugi ułamek dolny .
9 mar 16:22
Basia:
to w końcu ułamek piętrowy to ma być, czy odejmowanie ?
9 mar 16:30
Ola: { 3x2 / x2 − 4 } − licznik
{x−3 / x−2} − mianownik
9 mar 16:36
Ola: / − ta kreska to kreska ułamkowa w pierwszym działaniu i drugim .
9 mar 16:38
Basia:
| | 3x2 | | x−2 | | 3x2 | | x−2 | |
= |
| * |
| = |
| * |
| = ........................ |
| | x2−4 | | x−3 | | (x−2)(x+2) | | x−3 | |
dokończ sama (coś tam się skróci)
9 mar 16:39