LICZBY ZESPOLONE Rozwiązać układ równań
Marta: LICZBY ZESPOLONE
Rozwiązać układ równań .
(3 + i)z + (7 − i)w + (2 + 3i)t = −3 − 12i
(4 + 2i)z + (3 + 5i)w + (1 + i)t = 33 + 25i
(1+6i)z + (5 − 3i)w + (2 + 2i)t = 7 − 17i
Wynik zapisać w postaci z=x+iy, w=u+iv, t=r+is gdzie x, y, u, v, r, s są liczbami rzeczywistymi
zaokrąglonymi z dokładnością do dwóch miejsc dziesiętnych po kropce.
Odpowiedź:
x=?
y=?
u=?
v=?
r=?
s=?
Z góry wielkie dzięki za POMOC! (proszę o małe wytłumaczenie rozwiązania)
9 mar 14:46
Krzysiek: skorzystaj ze wzorów Cramera
9 mar 14:49